Керівник Служби автомобільних доріг у Волинській області Анатолій Посполітак, заступник голови Укравтодору Андрій Івко та заступник голови Волинської ОДА Ігор Чуліпа відповідають на запитання журналістів.

Лише цього року відремонтовано 48 кілометрів автошляхів цього мальовничого куточка Волині. Роботи проводяться в рамках програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво».

Таких масштабних робіт з ремонту доріг цей озерний край ще не знав. Про якість навіть не потрібно говорити. Сьогодні вона значно вища, аніж в 1970—1990-х роках. Саме так вважають заступник голови Укравтодору Андрій Івко, заступник голови ОДА Ігор Чуліпа та керівник Служби автомобільних доріг у Волинській області Анатолій Посполітак, які 30 серпня 2021 року проінспектували перебіг робіт на цих автошляхах.

На магістралі Т-03-02 відремонтовано понад 26 кілометрів від прикордонного з Білоруссю села Піща через центр місцевої територіальної громади селище Шацьк до села Положеве. Загальна вартість зробленого — 327,6 млн грн. Нині роботи ведуться в напрямку міста Любомля. Цього року планується відремонтувати 45,5 кілометра цієї магістралі, яка стикується з міжнародною М-07 Київ — держкордон з Польщею.

Шосе Т-03-06 Шацьк — Вілиця — Прип’ять — Любохини, як і попереднє, добре знайоме автору цих рядків. Насамперед воно запам’яталося викладеною ще за радянських часів бруківкою. Їзда по ній нагадувала випробування на вібростенді. На довколишню красу водіям аж ніяк не хотілося дивитися, тут лише б авто вціліло. Тим часом ця магістраль, що пролягає через волинські ліси, з’єднує Шацький озерний край з такими само прекрасними озерами в селах Любохини і Кримне. Сьогодні маємо тут 22,5 кілометра ідеально рівного шосе з усіма розмітками, дорожніми знаками. Щоб воно стало таким, із державного бюджету витрачено 169,137 млн грн.

«Тепер магістралі до Шацьких озер стали комфортнішими і безпечнішими. Підрядними організаціями, які тут працюють з березня, відремонтовано 48 кілометрів. На нове дорожнє покриття вони дають п’ятирічний гарантійний термін», — коментує заступник голови Укравтодору Андрій Івко.

«Шацьке поозер’я визначено одним із наших туристичних магнітів. Його розвиток дасть змогу залучити додаткові інвестиції, а це, відповідно, нові робочі місця та сплачені податки. Одним із інструментів, який сприятиме цьому, є відновлена дорога до Шацьких озер. Більшість мешканців Волинської області знають, якою була дорога до озера Світязь. Нині якість дорожнього покриття на ній вражає, автомобільні черги відсутні», — ділиться враженнями з журналістами заступник голови ОДА Ігор Чуліпа.

Уже з власної ініціативи ми побували на ремонті автошляху Т-03-01 село Пульмо — урочище Гряда, що пролягає вздовж північного берега озера Світязь. Із завершенням робіт на цьому відрізку шляху завдовжки 5,6 кілометра дорога довкола найглибшого і одного з найгарніших озер України стане комфортною на всій її довжині. Шлях, який до цього через його жахливий стан швидше можна було назвати лише напрямком, буде надійним і швидкісним. Проектом передбачено укладання двох шарів основи, поверх якої — два шари асфальту, а також нанесення дорожньої розмітки, встановлення дорожніх знаків, облаштування тротуару по всій довжині ділянки з боку прибережної смуги Світязя, узбіч, а також ремонт розташованого на цій ділянці мосту.

Саме на цій інженерній споруді ми зробили зупинку. Цікава вона тим, що зведена над каналом, який сполучає озера Світязь і Луки-Перемут, про який ми не раз писали в «Голосі України». Роботи ведуться інтенсивно, є надія, що до кінця осені і ця інженерна споруда буде здана в експлуатацію. Саме шосе, хоч ще і не завершене повністю, вражає своєю якістю і надійністю. Роботи ТОВ «Волиньдорбуд» обіцяє завершити у жовтні.

А доки на ділянці Пульмо — Гряда проводиться ремонт, рух транспорту організовано в реверсному режимі. Однак жодних нарікань від водіїв немає, оскільки ці тимчасові незручності не йдуть у жодне порівняння з тими муками, які вони терпіли, рухаючись розбитим шляхом. Тож є впевненість, що через два місяці кільце добротної автомобільної дороги довкола Світязя зімкнеться, і село Пульмо, яке розташоване на березі одразу двох найбільших озер Волині — Світязя і Пулемецького, стане більш доступним для відпочивальників, а місцеві жителі зможуть у кілька разів швидше добиратися до центра територіальної громади — містечка Шацька.

Зауважимо: протягом 2021 року на Волині планують відновити понад 195 кілометрів автомобільних доріг державного значення, 87 — місцевого значення і 22,8 — комунальних.

Шацьк Волинської області.

Фото автора.