Такі наміри містить законопроект «Про фортифікацію борошна» (реєстр. 
№ 5657 від 14.06.2021). Цей документ Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики має намір розглянути на своєму засіданні 8 вересня.

Фортифікація продуктів харчування — це практика збільшення вмісту вітамінів, мінералів та мікроелементів для покращення поживних якостей їжі та позитивного ефекту для здоров’я людей.

Виробники додають обрані мікронутрієнти (такі як вітамін А, D, залізо, йод, цинк тощо) до багатьох продуктів — передусім таких як, олійно-жирові, молочні, борошно, цукор, сіль.

Дефіцит мікронутрієнтів, необхідних для обміну речовин в організмі, негативно впливає на здоров’я мільйонів людей, тим самим знижуючи інтелектуальний та економічний потенціал нації. Майже 30 % людей у світі недоотримують вітаміни та мінерали у продуктах. Тому вже у понад 75 країнах діють програми обов’язкового збагачення мікроелементами борошна, у більш як 30 — олії.

Так, один із довготривалих та ефективних методів масової профілактики дефіциту фолієвої кислоти — фортифікація (збагачення) нею продуктів регулярного та масового вживання. Ще у 1998 році рішенням Управління продовольства і медикаментів США запроваджено обов’язкову фортифікацію борошна фолієвою кислотою. Невдовзі досвід Сполучених Штатів запозичили Канада та Чилі. Нині фортифікацію борошна проводять приблизно у 80 країнах, що дає змогу кожній людині отримувати додаткових 100—150 мкг цього вітаміну на добу.
Обов’язкову фортифікацію фолієвою кислотою пшеничного борошна вищого і першого сортів законопроект планує запроваджувати поетапно: вже з 1 січня 2022 року — суб’єктам господарювання з потужністю переробки на добу понад 150 тонн зерна; з 1 липня 2022-го — від 50 до 150 тонн; а з потужністю менше 50 тонн зерна на добу — з 1 січня 2023-го.

Такий крок, як очікується, передусім допомагатиме запобігати вродженим вадам розвитку, що є однією з основних причин малюкової смертності, зазначається у пояснювальній записці до проекту закону. А також сприятиме зміцненню та збереженню здоров’я населення, пов’язаних із нестачею в організмі людини вітамінів та мінералів, поліпшенню демографічної ситуації в Україні.

До речі, на підтримку законопроекту № 5657 до комітету надійшли листи від Рівненської та Закарпатської обласних рад.

ДовІдково

Мікронутрієнти — незамінні харчові речовини (вітаміни, мінеральні речовини та мікроелементи) необхідні для життєдіяльності організму людини.