Перший приватний притулок «Ковчег» для собак на півдні України, що розташований в Одесі, недавно відзначив 20-літній ювілей. Його творець — кандидат юридичних наук, доцент Світлана Хімченко — за ці роки пройшла, образно кажучи, всі кола бюрократичного пекла. У розвиток притулку вона й її родина вкладали і продовжують вкладати власні кошти, розуміючи: у людському суспільстві не має бути місця масовому знищенню живих істот. Це калічить людей, роблячи для них менш страшним гріхом убивство собі подібних. Таке суспільство обов’язково почне деградувати. Щоб не допустити такого, треба виховувати милосердне ставлення до братів наших менших і запроваджувати покарання за жорстоке поводження із тваринами. Світлана Анатоліївна, як юрист, була однією з перших, хто виступав за ухвалення відповідного закону.

Тільки місць розміщення в притулку «Ковчег» було за ці роки сім -звідусіль небажаних сусідів, які гавкали, намагалися вигнати. Світлана Хімченко вдячна Спілці захисту тварин Німеччини за те, що вони допомогли закріпити в Україні практику стерилізації безпритульних кішок і досвід створення притулків, відкрили притулок в Одесі. Але нескінченно тягнути на собі вантаж фінансово-організаційних проблем німецькі колеги не могли. Тому сьогодні розв’язувати проблеми безпритульних котів і собак місто має саме.

— У період пандемії різко зріс ступінь агресії в поведінці людей, — каже Світлана Анатоліївна. — На рівні держави навіть почали створювати центри з протидії насильству в родині, щоб захистити насамперед жінок і дітей, які постраждали від нього. Але ж під шквал агресії потрапляють і тварини. Подивіться, як різко зросла кількість викинутих собак і кішок, наскільки частіше ми дізнаємося про випадки дуже жорстокого поводження із тваринами. Ухвалений закон не працює. Тільки тому, що я юрист, який спеціалізується на кримінальних справах, нам ціною неймовірних зусиль удалося довести до суду дві справи, вдалося домогтися покарання тільки одного нелюда — він одержав шість із половиною року! За такого стану справ, коли правоохоронні органи не поспішають застосовувати норми нового закону, жорстокість стосовно кішок і собак триватиме.

Торік у травні в притулку «Ковчег» через стару зношену електропроводку сталася пожежа, кілька сотень його мешканців ледве заживо не згоріли у вогні. Ризикуючи власними життями, співробітники вивели всіх тварин. Далі постало питання: як відбудовувати? З’ясувалося, що треба не тільки відновлювати старе приміщення «Ковчега», а потрібно також шукати нове для відкриття котячого притулку. Тварин багато, і на одній території їх уже не розмістити.

Далі життя Світлани Анатоліївни розподіляється вже на двох будівництвах. У рамках громадського бюджету вдалося виграти проект, що передбачає виділення коштів на відновлення притулку з міського бюджету. Тендер на проведення робіт виграло ТОВ «Консул». Але якість робіт, що ними виконувалися, виявилася настільки низькою, що Хімченко довелося звернутися по допомогу в ЗМІ та розповісти, що в таких умовах тварин тримати буде неможливо. Після виступу в ЗМІ тим, що відбувається, зацікавилася прокуратура. Найімовірніше, місто залучить нового підрядника на виконання ремонтно-відбудовних робіт.

— Мене не влаштовує, що міська влада хоче різко скоротити фінансування, передбачене проектом, на придбання операційних столів, УЗД-апарата, рентгенустановки, абияк відремонтувати водопостачання та каналізацію, — розповідає Світлана Хімченко. — Притулок не повинен бути місцем, де тварин просто тримають. Він має бути будинком, де їм можуть надати ветеринарну допомогу, нагодувати, створити прийнятні умови життя. І  мене ніхто не переконає в іншому.

Притулок для кішок Світлана Хімченко поки що будує тільки зі своїми друзями. Допомагає в її починаннях колишній народний депутат Дмитро Голубов. Андрій, один зі співзасновників благодійної організації «КотПес», протягом п’яти років фінансує проект «Швидка ветеринарна допомога» — це придбання препаратів для надання допомоги тваринам, виділення автомобіля, купівля бензину для нього, оплата роботи ветеринара. Ще один добровільний помічник, Дмитро, приходить на допомогу в проведенні різних ремонтів, закуповує будматеріали, побутову техніку.

Світлану Хімченко тішить, що в останні роки побільшало молоді серед волонтерів, які турбуються про безпритульних тварин. У них багато цікавих ідей. Проте для їх реалізації потрібна фінансова підтримка бізнесменів і підприємців — тих, хто вже впевнено стоїть на ногах і розуміє, що в мільйонному місті повинні вміти добре опікуватися не тільки своїми жителями, а й чотирилапими мешканцями теж.

Одеса.