Ім’я Томаса Кобле популяризують миколаївські дослідники.

Генерал-майор імператорського війська, він деякий час був градоначальником Одеси, предводителем дворянства Одеси та Херсонської губернії. Ім’ям уродженця графства Девоншир-Девон названо відоме курортне містечко Коблеве, що розташоване на Чорноморському узбережжі півдня Миколаївської області. Також його ім’я носить одна з вулиць Одеси.

Про інші цікаві факти з життя видатного британця розповіла голова Асоціації лідерів туризму Миколаївської області Тетяна Чичкалюк, яка давно і ретельно вивчає біографію Кобле та його внесок у розбудову півдня сучасної України. Так, він був ад’ютантом Михайла Кутузова, брав участь у російсько-турецькій війні, зокрема, в штурмі Очакова. В нагороду за свою хоробрість отримав землі на дикому березі Тилігульського лиману, що поблизу сучасного Коблевого.

Наречену свою, Єлизавету, дочку козацького полковника, викрав. Проскакавши понад 40 кілометрів, закохані обвінчалися в найближчій церкві, і рідним довелося визнати їхній шлюб.

Він перший почав вирощувати томати в цій місцевості, заклав виноградники. У 1812 році в період чуми організував загальний карантин і подбав про створення спеціального чумного кладовища. А його поховали в маєтку Коблевка, втім, місце, де була його могила, досі не знайдено.

Тетяна Чичкалюк розповідає про відомого британця.

У Миколаївському музеї суднобудування та флоту відбулася презентація книжки Тетяни Чичкалюк «Томас Кобле». Цей захід став фінальним акордом рекламно-інформаційного туру «Британці, які розбудовували Український Південь», що тривав у Миколаєві, Одесі та Херсоні. У тих місцинах, які напряму пов’язані з життям та діяльністю британця. Нинішнього року відбулась вагома подія для областей Чорноморського регіону України — між Миколаївщиною, Одещиною та Херсонщиною підписано Меморандум щодо співпраці в туристичній галузі.

2021 рік на Миколаївщині оголошено роком Томаса (Хоми) Кобле. Відповідне розпорядження підписано головою Миколаївської облдержадміністрації Віталієм Кімом з метою гідного вшанування пам’яті відомого діяча Причорноморського краю та його особистого внеску у становлення сучасного села Коблеве, популяризацію туристичного потенціалу Миколаївщини як території, привабливої для розвитку туризму і курортної діяльності. Ідею проведення «року Кобле» підтримали Національна туристична організація України, рада з питань туризму та рекреаційно-курортної діяльності при Миколаївській облдержадміністрації, РЛП «Тилігульський» Миколаївської області.

Саме Коблеве під час відзначення ювілею його засновника наповнилося потужним об’єднавчим змістом, а береги Тилігульського лиману перетворилися на відому туристичну дестинацію найулюбленіших для Кобле природних куточків. Тетяна Чичкалюк переконана, що, вивчаючи більш досконало долю англійця, можна знайти ще багато цікавого і важливого для туристів, які відвідують Коблеве та Тилігульський лиман.

Рекламно-інформаційний тур «Британці, які розбудовували Український Південь» мав на меті вивчення історичного досвіду, який з усією очевидністю показує приклади успішного культурного й економічного співробітництва різних європейських країн. Миколаївці у ролі господарів познайомили гостей із різних регіонів України зі своїми напрацюваннями щодо популяризації видатних особистостей, які зробили вагомий внесок у розбудову Півдня. Тур розпочався в Одесі в Літературному музеї, його продовженням став історичний квест «Ім’я Томаса Кобле на карті Одеси». На другий день гості відвідали Коблеве та однойменний виноробний завод.

Як зазначила директорка Харківського організаційно-методичного центру туризму Валентина Холодок, «нашу делегацію вразив неординарним підходом проект креативного туризму «Рибна таверна» в рамках Європейського проекту «Туризм. Спадщина. Креатив», у межах якого відбулася екскурсія та дегустація на території першої української демонстраційної ферми «Устриці Скіфії». Вперше в житті скуштувала устриці!».

Сподобалася харків’янам і подорож містом «на хвилі» — Миколаєвом. Особливо — прогулянка на катамарані річкою Південний Буг та вечірня екскурсія Миколаївською астрономічною обсерваторією. Завершилася подорож у Херсоні, який учасники туру відкрили для себе як місто, що приваблює туристів.

Як зазначила Тетяна Чичкалюк, «ми пройшли стежками, якими ходили до нас, і точно знаю, підуть за нами. Головне, ми всі разом вийшли на туристичні маршрути вздовж нашого Причорномор’я, пізнали багато нового про природу та історію рідного краю. Це і є справжній патріотизм і любов».

Миколаївська область.

Фото з відкритих джерел.