На презентації можна було не лише придбати 2-й том видання, а й отримати автограф в його упорядниці Тамари Скрипки.

9 вересня у Волинському краєзнавчому музеї відбулася презентація виданого в 2017—2021 роках Українською вільною академією наук у США двотомника «Спогадів про Лесю Українку» за участі авторки проекту та відповідального редактора-літературознавця, дослідниці життя і творчості родини Косачів Тамари Скрипки.

Відкриваючи захід, його модератор доктор філологічних наук, один із редакторів видання Сергій Романов відзначив, що Леся Українка поза своєю творчістю була людиною закритою і неохоче ділилася подробицями свого особистого життя, тому краще пізнати її допоможуть саме спогади сучасників письменниці. А найповніше їх зібрання, яке підготувала Тамара Скрипка разом із колективом однодумців, дасть змогу нам це зробити і хоч на якийсь крок наблизитися до пізнання потаємних куточків її душі.

Як розповіла на зустрічі в Луцьку Тамара Скрипка, повної біографії життя письменниці немає й досі. Дослідниця працює над нею, але не все так просто. Особливо це стосується інтимних подробиць, зокрема стосунків Лесі Українки з чоловіком Климентом Квіткою, тощо.

Те, що зробила Тамара Скрипка, яка аби бути ближче до архівів родини Косачів і допомогти нащадкам Лесі Українки їх упорядкувати, понад два десятиліття тому покинула рідний її серцю Луцьк і виїхала на постійне проживання в США, інакше як подвигом в ім’я рідної їй України назвати не можна. Спогади про письменницю науковець збирала на п’яти континентах. Двотомне видання створено з мемуарів родини та оповідей сучасників письменниці, що відтворюють різні періоди життя Лесі Українки.

Перший том видання «Спогадів про Лесю Українку» (2017) укладено за принципом родинної ієрархії — це нестандартний і застосований вперше у вітчизняній мемуаристиці підхід. Це свого роду зведення фамільного архіву, яке не лише подає живий образ письменниці, а й розповідає історію великого і славного роду Драгоманових-Косачів у його традиціях, духовних цінностях, що передавалися з покоління в покоління. Зібрання родинних матеріалів, суджень і вражень показує особистість поетеси — цілісну, привабливу, представлену в живому історичному контексті громадсько-політичного, культурного життя України, побачену і змальовану в найрізноманітніших ситуаціях і під різними кутами зору — крізь призму сприйняття її рідними і близькими.

Серед тих, чиї голоси звучать у книжці, — мати Лесі Українки Ольга Косач (Олена Пчілка), рідні сестри — Ольга Косач-Кривинюк, Ізидора Косач-Борисова, Оксана Косач-Шимановська, чоловік Климент Квітка, двоюрідні брат і сестри — Світозар Драгоманов, Лідія Драгоманова-Шишманова, Аріадна Труш, Оксана Драгоманова, братова Наталія Косач, племінниця Євгенія Косач-Мільська, дочка сестри у третіх Олена Садовська, вихованка названих батьків К. Квітки Марія Собіневська-Бешкурова. Головний акцент зроблено на оприлюднення маловідомих або друкованих уперше в повному обсязі спогадів про Лесю Українку.

У книжці подано унікальні фотоматеріали з фондів Музею видатних діячів української культури, Інституту літератури імені Т.Г. Шевченка НАНУ та з приватних колекцій.

Другий том видання «Спогадів про Лесю Українку» (2021) укладено з оповідей сучасників письменниці. Тут зібрано спогади друзів, приятелів, колег і знайомих Лариси Петрівни Косач-Квітки (Лесі Українки), що відтворюють різні періоди її життя.

У свідченнях митців, науковців, журналістів, громадсько-культурних і політичних діячів зафіксовано яскраві миті короткого, скромного й не надто багатого на події земного шляху великої людини. Через досвід і сприйняття сучасників, хоч і з різною мірою об’єктивності, та все-таки розкриваються характер, громадянська й творча позиція, особисті якості, своєрідність побуту визначальної постаті української культури. Завдяки поданим свідченням відкривається специфіка взаємин митця із близьким оточенням і ширшою громадою.

У книжці вміщено праці, яких не було в попередніх виданнях спогадів про Лесю Українку, які не друкувалися за радянських часів з ідеологічних міркувань. Передовсім це мемуари політичних емігрантів Дмитра і Наталії Дорошенків, В. О’Конор-Вілінської, М. Славінського, О. Моргуна, М. Садиленка, М. Розенбаума.

Кожен авторський матеріал супроводжується належним бібліографічним та історико-філологічним коментарем. Текстову частину книжки доповнює ретельно дібрана іконографія, залучена з державних і приватних колекцій.

Програму заходу доповнили прекрасні мелодії улюбленого композитора Лесі Українки Фредеріка Шопена у чудовому виконанні учнів музичної школи № 1.

До речі, двотомник «Спогади про Лесю Українку» вперше презентували саме в Луцьку, і згодом його покажуть у Києві та Сполучених Штатах Америки.

Луцьк.

Фото автора.