Під час чергової прес-конференції роз’яснення дають директор департаменту охорони здоров’я ОДА Орест Чемерис, керівниця обласного центру контролю та профілактики Міністерства охорони здоров’я Наталія Іванченко та керівник департаменту освіти та науки ОДА Олег Паска.

Субота. 12.30. Піднімаюся ескалатором на третій поверх торговельного центру «Форум-Львів», де за оголошенням в ЗМІ, повідомленням міської ради та облдержадміністрації розташовано центр вакцинації. Ніде жодних черг, лише поодинокі покупці. На третьому поверсі здалеку видно обрамлену світлими стрічками загорожу. При вході два столи, де відвідувачі заповнюють карточки на вакцинацію. Попереду в черзі лише шестеро. Минає 15 хвилин, і я отримую другу дозу вакцини «Модерна». Присідаю на зручне крісло і очікую ще 10 хвилин. Усе в порядку, можна рухатися далі. Попереду чекають більш-менш безпечних вісім місяців.

У Львові найбільше мешканців вакцинуються в схожих центрах, які розташовані в кінотеатрі Довженка, на стадіоні «Арена-Львів», торговельних центрах та ринку «Шувар». Інформацію про них переважно черпають зі ЗМІ. Зранку черги більші, під обід — менші. У повідомленнях вказують, якою вакциною і в яких центрах вакцинують. Найбільш популярні — «Пфайзер» і «Модерна», бо жителі прикордонної області часто подорожують, а ці вакцини визнають в ЄС.

Такі центри відкриті майже в усіх районних центрах та великих містах області або в медичних пунктах. За останній місяць — жодних нарікань, що десь нема можливості вакцинуватися. Деякі підприємства, навчальні заклади запрошують виїзні бригади у свої офіси. В університетах можна вакцинуватися безпосередньо в гуртожитках — жодних проблем.
На Львівщині нині найбільш популярні особи — це медик

COVID-19. Вони бажані гості на телебаченні, радіо, в друкованих ЗМІ. Кожного тижня, а подекуди навіть двічі, у Львівській ОДА відбуваються традиційні брифінги про епідеміологічну ситуацію області. Учасники: керівники департаменту охорони здоров’я, епідеміологи, представники центрів вакцинації, лікарі.

Автор цих рядків завжди із цікавістю спостерігає за виступами Надії Рудницької, завідувача відділення Легеневого центру здоров’я. Тут надають високоякісну допомогу хворим із 
COVID-19. Пульмонологічне відділення повністю залишається «ковідним». Нині — затишшя, хворих — десятки, але медики готові в будь-який час розвернутись на всі 100 %. Це одна з найбільш фахових медичних установ у західних областях України.

Львівщина одна з перших перейшла до системної роботи, яка дала змогу навчити мешканців жити в умовах пандемії. Тут одними з перших «ковідні» відділення забезпечили киснем, залучили до забезпечення захисними засобами та медикаментами не тільки бюджетні кошти, а й спонсорів. Головне, що у людей з`явилася надія, що вони не залишаться наодинці з пандемією. «Якщо ми спільними зусиллями по всіх вертикалях не будемо працювати, то восени матимемо значно вищі показники захворюваності на коронавірус. Штам «Дельта» вже є на Львівщині, і питання часу, наскільки ефективною буде протидія. Іншого механізму протидії коронавірусу, ніж вакцинація, немає», — переконує жителів області перший заступник голови ОДА Андрій Годик.

На Львівщині від початку пандемії зафіксовано майже 149 тисяч випадків захворювань на COVID-19. На цей час вакциновано понад 600 тис. мешканців, а протягом доби щеплення отримують по 6—10 тис. В області діє 176 пунктів щеплень.

«Та найбільший стрес із початком карантину пережила система освіти, бо доводилось час від часу переходити на віддалене навчання. Саме тому вакцинація є вкрай необхідною для збереження здоров’я педагогів та налагодження якісного навчання, — вважає директор департаменту освіти і науки ОДА Олег Паска. — Для освіти пандемія — це період кардинальних трансформацій. Система освіти серйозно модернізується».

Львів.

Фото прес-служби Львівської ОДА.