Зліва направо: чергова бригада —  Святослав Косач та  Ростислав Замрій, лікар Володимир Гонтар, генеральний директор центру екстреної медицини —  Оксана Шарко, фельдшери —  Юрій Ложкін  та  Вадим Бартківський.

Він травмувався, граючись на території пилорами в с. Кодра Макарівського району. Бригада ЕМД прибула на місце виклику гелікоптером і з’ясувала, що на дитину впав металевий брус і її стан потребує негайної госпіталізації в профільному медзакладі. Завдяки злагодженим діям усіх служб маленький пацієнт в короткий термін був доставлений в Охматдит. Приземлювався гелікоптер на посадковому майданчику столичного стадіону «Старт».

Подія сталася 16 вересня 2021 року у рамках презентації пілотного проекту з аеромедичної евакуації, який стартував 30 серпня у Київській області. 

За свій перший виліт бригада екстреної медичної допомоги пацієнта після ДТП з важкими травмами успішно доставила за 85 км до обласного лікувального закладу.

Днями бригада ЕМД врятувала життя 36-річному чоловіку; з робочого місця в Бориспільському районі з ознаками гострого мозкового інсульту доставили в обласну лікарню за сім хвилин.
Нині здійснено п’ять вильотів для порятунку життя людей.

Початок аеромедицині зроблено! Екіпажі виконують польоти відповідно до вимог нормативно-правових актів у галузі авіації та у сфері використання повітряного простору України.

Після повернення до місця базування повітряного судна першочерговими завданнями є відновлення готовності екіпажу та бригади до виконання завдань.
На борту повітряного судна допускається присутність осіб супроводу, що не є членами екіпажу чи бригади.

Транспортування анатомічних матеріалів/реципієнтів та завдання з перевезення повітряним транспортом пацієнтів між закладами охорони здоров’я може здійснюватися з усіх населених пунктів Вінницької, Волинської, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей, а також з м. Києва.

Завдяки спільній роботі закладено міцний камінь у підвалини дуже важливої для громадян України справи.

До кінця поточного року на екстрену медичну допомогу аеромедичної евакуації для Київського та Львівського обласних центрів ЕМД виділено 30 мільйонів гривень. 

Фото Олександра БАДЕРИ.