Генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський під час презентації пересувних відділень «Укрпошти» нового формату.

З цією метою головний поштовий оператор держави планує встановити приблизно 1 300 комп’ютерів та ввести в дію майже 1 800 пересувних відділень ще у 17 областях, охопивши всю Україну. Це дозволить до кінця 2022 року понад 10 мільйонам людей отримати доступ до цифрових послуг. Про це стало відомо нещодавно під час представлення заключного етапу проекту пересувних відділень «Укрпошти». Участь у заході взяли заступник директора ЄБРР в Україні Марк Магалецький, заступник міністра інфраструктури з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анатолій Комірний, генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський, народний депутат України Максим Зуєв.

Уже у 2021 році понад 800 пересувних відділень запрацюють у Волинській, Донецькій, Луганській, Івано-Франківській, Миколаївській, Кіровоградській, Сумській, Рівненській областях; частково — у Хмельницькій, Дніпропетровській, Харківській, Тернопільській, Запорізькій та Житомирській. До того ж усі листоноші мобільних відділень отримають нові термінали для покращення клієнтського сервісу.

Фінансування проекту здійснюється власними силами поштового оператора, а також кредитними коштами від Європейського банку реконструкції та розвитку. Під час представлення проекту гостям продемонстрували автомобілі Сitroen Berlingo L2 Worker, які дообладнали для ефективної роботи мобільної пошти. Пересувне відділення має тепло- та шумоізоляцію, систему GPS, кондиціонер та пічку для обігріву, щоб поштова команда працювала комфортно за будь-якої погоди. Авто містить великий ізольований багажний відсік для посилок, систему для сортування кореспонденції, вогнестійкий сейф.

Ми вирішили поцікавитися, що з приводу цих нововведень думають мешканці Житомирської області.

Вікторія Горбатенко, домогосподарка, Житомирський район:

— Скажу відверто, послугами пошти не користуюся вже років із десять. Раніше, пам’ятаю, ще мої батьки колись часто бігали на пошту передплачувати газети і журнали, купувати вітальні листівки та конверти. А зараз у мене такої потреби немає. Всю необхідну мені інформацію я беру з Інтернету, контактую з рідними та друзями з усієї України та з-за кордону також за допомогою всесвітньої павутини. Та й якість роботи наших поштарів має бути кращою, якщо відверто.

Віктор Кравець, слюсар, Коростень:

— Я на пошті сплачую аліменти. Роблю це щомісяця. Сервіс, м’яко кажучи, бажає кращого. Постійні черги, сварки, нерви. Людей багато, комп’ютери в працівників «виснуть», люди нервують. А коли в один із днів привозять посилки, то взагалі — жах. Крім того, що дівчата самі їх вивантажують, то ще й вислуховують від клієнтів різні претензії.

Ольга Харитонова, Народичі:

— Про таке нововведення поштарів не чула, але на пошту заходжу нині дуже зрідка. Лише у тому разі, коли потрібно відправити лист по роботі. На мою думку, нововведення краще починати не зі столиці, а в селах нашої глибинки, де немає ні комп’ютерів, ні велосипедів для листонош, ні дров для опалення приміщень. Можливо, для міст це й ефективно, але не для сіл. Газети, що передплачую, доставляють невчасно, я вже втомилася дзвонити й просити.

Кирило Войтенко, студент, Коростишів:

— Послугами пошти користувався минулого року, коли потрібно було відправити документи у Вінницю для реєстрації на сесію ЗНО. Враження — не з кращих. Вистояв у черзі, потім «зависла» система, а наприкінці в працівниці пошти, яка мене обслуговувала, не виявилось дрібних грошей, щоб дати мені решту.

Євгенія Хацено, держслужбовець, Житомир:

— Через стрімкий розвиток Інтернету потреба в послугах пошти поступово відмирає — незважаючи на збільшення кількості послуг, які вони надають. Дуже повільне обслуговування, невчасна доставка кореспонденції, часті збої в доставці листів. Можливо, для сіл, де вже давно приміщення пошти занедбані й закриті або працюють декілька днів на тиждень, такий хід і буде своєрідною рятівною соломинкою, але містам такі «подарунки» не потрібні. Це ж знову витрачаються які гроші, а ефект — сумнівний.

Житомирська область.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.