На знімку: в. о. міського голови Олеся Назаренко привітала земляків з Днем міста.

Як відновлювали статус стародавньому Липовцю?

— Більшовики позбавили Липовець статусу міста, — розповідає історик, краєзнавець Олександр Роговий. — Ще у 1606 році місто отримало Магдебурзьке право, до речі, отримало його раніше, ніж Вінниця. Але у 1923 році більшовицька влада запровадила новий територіальний устрій і Липовець перетворила з міста у селище міського типу.

Не займайтеся дурницями

Олександр Роговий багато років працював директором Липовецького районного архіву. Досліджував історію рідного міста і краю. Він готував історичну довідку про «біографію» міста, коли оформляли документи на відновлення статусу. Такий документ потрібен був для районної ради, депутати робили подання на обласну раду, а далі — на Верховну Раду.

Як відбувалося відновлення і для чого воно було потрібно?

— Якщо ще у XVII столітті Липовець згадується в документах у статусі міста, то чому наше покоління має відмовлятися від цього? — каже Олександр Роговий. — У перші роки незалежності особливо гостро відчувалася потреба на відновлення історичної справедливості. Так і ми виношували ідею про повернення Липовцю статусу міста.

Він згадує, як писав статті в газету, відкривав землякам очі на минуле міста. Одну з таких публікацій назвав «Тричі місто».

За його словами, давалося все непросто. Не хотіла цього ні селищна, ні районна влада. Казали, це зайві клопоти. Пояснювали, що частина людей втратить соціальні пільги, які передбачені для мешканців сільських і селищних населених пунктів.

— Не займайтеся дурницями, — ці слова одного з тодішніх керівників району дотепер пам’ятає Роговий. — Три роки добивалися того, щоб влада ініціювала процедуру відновлення статусу міста.

Роговий пригадує розмову з тодішнім земляком Миколою Пасєкою. Він був народним депутатом України. Разом з однодумцями просив його підтримати подання під час голосування у Верховній Раді, попросити інших депутатів-вінничан долучити свій голос до позитивного вирішення питання.

Пізніше, коли переглядали результати голосування, побачили, що проти присвоєння статусу міста Липовцю голосував вінницький народний депутат від комуністів. Незважаючи на це, документ ухвалили. Сталося це 13 вересня 2001 року. Верховна Рада постановила змінити статус Липовця з селища міського типу на місто.

У вересні 2021-го липівчани урочисто відсвяткували 20-ту річницю цієї події під час чергового відзначення Дня міста. Першим міським головою після відновлення статусу став Петро Марусич, економіст, колишній керівник районного відділення одного з банків. Активісти звернулися до нинішньої міської ради з пропозицією присвоїти пану Марусичу звання «Почесний громадянин Липовця».

Трохи історії

Олександр Роговий знайшов у Києві в архіві карту, що має назву «Карта повітового міста Липовець». На ній значиться дата — 1800 рік.

Населений пункт згадується у статусі міста також у документах за часів Януша Острозького у XVII столітті.

Острозький збудував у місті замок і добився для Липовця Магдебурзького права. Сталося це у 1606 році.

— Зверніть увагу на дату 1606 рік, це рік Магдебурзького права для Липовця, — каже Роговий. — А тепер називаю ще одну дату — 1640 рік. Це тоді Вінниця отримала Магдебурзьке право. Тобто наш населений пункт отримав його раніше. Вже задля цього історичного факту варто було добиватися відновлення статусу міста, яке відібрали більшовики.

У 1653 році місто спалив Степан Чернецький, який перетворив Поділля на руїну. Липовець відродився у статусі сільського населеного пункту. Розбудовувати його почав граф Лука Струтинський, який у 1793 році добився надання Липовцю статусу міста. Таким воно перебувало до 1923 року, коли більшовики ліквідували повіти і створили райони. Липовецький район отримав свій центр у статусі селища міського типу.

Нарешті 13 вересня 2001 Верховна Рада повернула статус міста.

Фото з сайту Вінницької обласної ради.