Запитання, після якого до знімальної групи «Схем» застосували фізичну силу в кабінеті голови «Укрексімбанку» Євгена Мецгера, стосувалося видачі 60 млн доларів кредиту фірмам бізнесмена, чия компанія веде діяльність на окупованій частині Донецької області і платить податки окупаційній «владі». Як гарантію повернення цих грошей під заставу держбанк взяв об’єкт, ліквідність якого сумнівна. Про це йдеться у розслідуванні «Схем», повідомляє «Радіо «Свобода», чиїм проектом і є ця програма журналістських розслідувань. У розпорядження «Схем» потрапив кредитний договір, укладений між «Укрексімбанком» і позичальником у квітні 2021 року. Власником обох компаній, які взяли кредит у держбанку, є бізнесмен з Горлівки Донецької області Сергій Брюховецький, котрий виступає поручителем за договором.

Журналісти встановили, що Брюховецький і нині володіє бізнесом в окупованій Горлівці — компанією «Спец-Реммаш». Вона проводить ремонт устаткування для місцевих шахт, які перебувають під прямим контролем угруповання «ДНР». За даними розслідувачів, ця фірма Брюховецького за минулий рік заробила понад 5 млн рублів (на той час — майже 2 млн гривень). А за 7 місяців 2021-го компанія сплатила до скарбниці окупаційної адміністрації щонайменше 3,5 млн рублів. Це приблизно 1,4 млн гривень.

В Україні Кримінальний кодекс трактує такі дії як фінансування тероризму. Чому державний «Укрексімбанк» надав багатомільйонний доларовий кредит підприємцю, який веде бізнес і платить податки на окупованій території? Саме це запитання, а точніше спроба його поставити журналістом «Схем», обурила голову правління банку Євгена Мецгера під час фатального для нього інтерв’ю, після якого розгорівся скандал і прокуратура порушила справу за фактом перешкоджання журналістській діяльності («Голос України» писав про цей резонанс у номерах за 7 і 8 жовтня).

Щоб одержати багатомільйонний валютний кредит в «Укрексімбанку», державній фінустанові запропонували заставу — київський торговельно-розважальний центр SkyMall. Цей актив відомий тим, що довкола нього вже десятиліття триває боротьба, йдеться в журналістському розслідуванні «Схем». Досі відкрите кримінальне провадження, яке веде ДБР у супроводі Офісу Генерального прокурора. Через це на майновий комплекс ТРЦ неодноразово накладали арешт.

Своєю чергою т. в. о. голови правління «Укрексімбанку» Сергій Єрмаков на прес-конференції озвучив свою версію цієї фінансової операції. За його словами, держбанк видав кредит у 60 млн доларів компаніям, бенефіціаром яких виступає громадянин України зі статусом внутрішньо переміщеної особи Сергій Брюховецький, для придбання ТРЦ SkyMall у Києві, інформує «Новий час». Єрмаков запевнив, що на момент видачі кредиту позичальник пройшов належну процедуру перевірки.

Як випливає з документів (редакція «Схем» стверджує, що вони є в її розпорядженні), суть кредиту, виданого «Укрексімбанком», саме й полягала в тому, щоб профінансувати придбання проблемного активу в однієї зі сторін гучного корпоративного конфлікту, — ТРЦ у столиці, на який наполегливо заявляють права інші особи. І тут у розслідувачів виникає логічне запитання: як Брюховецький зміг закласти в банк настільки проблемний об’єкт, кредит на викуп якого він, власне, і брав?

Як бачимо, оприлюднення неправомірної поведінки керівництва банку щодо журналістів — це тільки верхівка скандального айсберга, що дрейфує у водах «Укрексімбанку». Слово — за офіційними органами, які мають розслідувати цю резонансну справу.