У київському метро в перший рейс вирушив мистецький потяг, в якому виставлено постери, що розповідають про видатного українського графіка, автора перших вітчизняних державних знаків — банкнот і марок — Георгія Нарбута (1886—1920).

Виставка — частина проекту «Георгій Нарбут і творення українського бренду», започаткованого видавництвом «Родовід» до 135-річчя митця, про якого писали: «Нарбут як графік був чи не найкращий у світі, принаймні єдиний у своєму роді», «Нарбут величезних, неосяжних розмірів талант».

У п’яти вагонах потягів, що курсуватимуть синьою гілкою метрополітену від станції Героїв Дніпра через Майдан Незалежності до станції Теремки, розміщено 10 видів плакатів з інформацією про художника, одного із фундаторів Української державної академії мистецтв, уродженця Сумщини, та його роботу над державною символікою, абеткою, книжками тощо.

«Вітайте Нарбута в метро! Дякуємо «КП «Київський метрополітен» за те, що створили простір для прекрасного та цінного. Тепер вагони метро — живий підручник з історії України», — наголошують автори проекту, в рамках якого також підготовлено та видано англійською, українською та французькою мовами книжку Мирослави Мудрак «Образний світ Георгія Нарбута і творення українського бренду».

«Герой цієї історії, мистець Георгій Нарбут, — зазначає Мирослава Мудрак, — належав двом дуже різним століттям (одне скероване в минуле, друге — в майбутнє) і двом протилежним культурам: одна прагнула незалежності, а друга її утискала, — пише авторка. — Протягом свого дуже короткого життя Нарбут зумів виокремити й увічнити образи, в яких втілилися довгі століття культури і традиції, які вирізняли Україну на тлі інших національних утворень. Художник надав цим новим символам української спадщини модерного, незалежницького духу і подарував українцям цілого ХХ століття бренд, який водночас втілював їхню належність до західної цивілізації й відображав місцеву мистецьку спадщину, котрій інші можуть тільки позаздрити. ... Те, що його здобутки перетривали дві світові війни й тоталітарний режим, тільки підтверджує їхню цінність».

Проект «Георгій Нарбут і творення українського бренду», реалізується за підтримки Українського культурного фонду. Нарбутівська виставка в підземці (на знімку) працюватиме до 4 листопада.

Фото із сторінки у Фейсбуці видавництва «Родовід».