Як розповів завідувач відділу історії музею Вадим Якушенко, тоді це був перший у музеях України кінозал у форматі 360°. Для передачі зображення використовувалися звичайні побутові проектори, розраховані на п’ять років експлуатації при роботі 2—3 години на день.

«Ми ж їх використовували майже цілими днями, тому що це передбачено технологією роботи нашого залу. Відповідно, проектори перегрівалися, вимикалися, лампи зношувалися і псувалася якість «картинки»», — каже він.

Тепер за кошти області придбали витривале й надійне спеціалізоване професійне обладнання, вісім лазерних світлодіодних кінопроекторів вартістю майже 77 тисяч гривень кожен. Ресурс нової техніки вдесятеро перевищує можливості старої і становить двадцять тисяч годин. Завершується її монтаж.

Через надвисокий рівень  розрізнення фільми в мультимедійній залі стали видаватися значно реалістичнішими. Зображення транслюються одночасно на чотири стіни й складаються в єдиний пазл. Створюється максимальний ефект присутності.

До речі

У даних проекторах установлені короткофокусні об’єктиви. В такий спосіб можна розміщати проектор ближче до стіни, нівелюючи при цьому тінь. Висока контрастність зображення дозволяє зробити текст чіткішим, що вкрай важливо для тієї частини фільму, де стіни перетворюються на написи з іменами захисників України. Устаткування дозволяє змінювати в разі необхідності кут відбиття, що важливо для «зведення картинки» і трансляції у форматі 360°.

Голова обласної ради Микола Лукашук зазначив, що фільм «Дніпро — форпост України» є першим у світі панорамним фільмом у форматі 360°, який зроблено переважно на документальній хроніці.

«Це не звичайний музейний зал. Тут експонати, герої і події, у буквальному сенсі, оживають перед тобою. Ми придбали сучасні проектори Optoma ZH406ST. Тепер відвідувачі повністю поринуть у події, показані в фільмі. Музей АТО виконує величезну просвітницьку й роз’яснювальну роботу з населенням. Довкола нього збираються науковці, письменники, режисери, художники, волонтери, громадські діячі й військові. Цей музей повинен відвідати кожний житель країни», — вважає Микола Лукашук.

Дніпропетровщина.

Фото з відкритих джерел.