Щоправда, в отоларингологічному, офтальмологічному відділеннях оперували. Щодо інших, то за потреби викликали фахівців з обласної лікарні.

— У наш час, коли медицину реформовано, будь-яка лікарня повинна мати замкнутий цикл, — ділиться Ігор Бассараб (на знімку), завідувач хірургічного відділення комунального неприбуткового підприємства «Черкаська міська дитяча лікарня». Він разом із колегами Віталієм Половинкою та Олександром Бардашевським до цього працювали в КНП «Черкаська обласна дитяча лікарня», а це школа хірургії високого рівня. Згодом отримали запрошення працювати в міську лікарню...

— Хірургічна служба потрібна, бо це багатопрофільна лікарня, яка надає цілодобову допомогу, в тому числі дітям у гострому стані, — продовжує співрозмовник. — Зокрема, у дітей в реанімації можливі ускладнення, і треба, щоб був свій хірург під рукою, а не викликати з іншої лікарні й чекати, доки він доїде.

Тепер хірурги, поряд з іншими фахівцями, ведуть прийом та профогляди у консультативно-діагностичному відділенні. Буває, маленькі пацієнти потребують не лише діагностики, а й негайної операційної допомоги.

— Ми знали, що це буде переважно рутинна планова робота: грижі, водянки, фімози, варикоцеле, крипторхізм, доброякісні утворення підшкірної клітковини, м’яких тканин, абсцеси, — розповідає про робочі будні Ігор Бассараб. — А вже операції вищої складності — вроджені вади, ургентна цілодобова допомога — вимагають третинного рівня, і таку допомогу надає обласна дитяча лікарня.

Ідея створити відділення хірургії у міській дитячій лікарні належала В’ячеславу Миколаєнку. Коли торік подавався на конкурс на заміщення посади директора КНП «Черкаська міська дитяча лікарня», вписав це одним із пунктів своєї програми.

— Ми створили хірургічну службу і розвиваємо її завдяки підтримці та розумінню проблеми міським головою Анатолієм Бондаренком, профільними депутатськими комісіями, депутатами міськради і департаментом охорони здоров’я та медичних послуг. Міська рада оперативно спрямувала з бюджету на створення підрозділу, якого так бракувало місту, майже два мільйони гривень, — констатує директор лікарні В’ячеслав Миколаєнко.

Під нове відділення цієї весни капітально відремонтували п’ятий поверх, обладнали дві операційні. Відвели двадцять ліжок: десять хірургічних, п’ять лор-спеціалізації, три офтальмологічні, а також травматологічне та ортопедичне. Замінили весь інвентар: ліжка, тумбочки, стільці, оргтехніку. У лікарні, доброзичливій до дитини, створили умови, наближені до домашніх, щоб пацієнт і до, і після операції перебував у палаті з мамою. А хірургів забезпечили інструментами першої потреби та сучасним діагностичним обладнанням.

— Були закуплені електрохірургічні апарати, які дають змогу зупиняти кровотечі під час операцій. Придбано лазерний апарат, яким видаляємо доброякісні утворення, поширену у дітей гемангіому, — розповідає завідувач відділення Ігор Бассараб. — Є сучасний німецький бронхоскоп Karl Storz на випадок, якщо треба перевірити, чи немає сторонніх тіл у дихальних шляхах. Інколи може бути підозра на бронхіальну астму або обструктивний бронхіт — а при огляді виявляється, що є стороннє тіло в дихальних шляхах. Раніше таких пацієнтів дитяча міська лікарня направляла в обласну, нині ми це можемо вирішити на місці. Маємо сучасний ректоскоп для виявлення патологій прямої кишки — проктитів, тріщин слизової, поліпів. Діагностичні можливості лікарні розширив сучасний новий цифровий рентгенапарат.

На вересень Черкаська міська дитяча лікарня уклала договір з НСЗУ за п’ятьма додатками, серед них — «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах». Завдяки цьому витрати на роботу відділення фінансово окупляться. А місто, де проживає майже 44 тисячі дітей, отримує більш повноцінну медичну допомогу.

Фото надано автором.