На знімку: заступник голови Волинської ОДА Людмила Тимощук (на фото ліворуч) і медичний директор обласної інфекційної лікарні Любов Серба.

Ще напередодні свят на прес-конференції у Волинській ОДА, на якій йшлося про стрімке поширення в області коронавірусної інфекції, заступник голови обласної державної адміністрації Людмила Тимощук (лікар за фахом) і медичний директор Волинської обласної інфекційної лікарні Любов Серба закликали волинян дотримуватися маскового режиму, безпечної дистанції та дбати про імунопрофілактику. У свою чергу у МОЗ визнали: осінню хвилю COVID-19 очікували пізніше... Якщо на початку вересня в області (з населенням трохи більше мільйона осіб) важку недугу за добу діагностували лише в семи осіб, то вже через місяць цей показник наблизився до позначки 400. До того ж дуже швидко зростає захворюваність дітей...По словам Людмилы Тимощук, в области высокий показатель госпитализации. Она еще раз повторяет: наиболее эффективным средством предотвратить тяжелое течение болезни является вакцинация. И призвала волынян: идите в пункты прививки, подавайте заявки в коллективы, чтобы к вам приехали и вакцинировали.

За словами Людмили Тимощук, в області високий показник госпіталізації. Вона вкотре повторює: найефективнішим засобом запобігти важкого перебігу хвороби є вакцинація. І закликала волинян: ідіть на пункти щеплення, подавайте заявки в колективи, щоб до вас приїхали і вакцинували.

Пам’ятаючи, як лікарям у екстремальних умовах доводилося боротися із недугою під час попередньої, весняної тріумфальної ходи COVID-19, запитуємо: чи захищений соціально персонал лікарень, який працює із ковідними хворими?

— Медики отримують доплату за надання допомоги коронавірусним пацієнтам. Нині дефіциту кадрів немає. По-перше, там вищі заробітні плати, по-друге, вони забезпечені засобами захисту. На жаль, ковід забрав життя 23 наших колег. Восьми родинам медиків, які померли, виплатили допомогу... Вона надається сім’ї медичного працівника, якщо доведено, що він захворів і помер унаслідок інфікування на роботі. Є спеціальна комісія, яка проводить ці дослідження. Зауважу також: усі медики, які працюють у ковідних закладах, застраховані на десять тисяч гривень приватною фірмою за кошти працедавців області. Всі, хто захворів, отримали виплати до десяти тисяч гривень. Якщо доведено, що захворів, надаючи допомогу пацієнтам, їм доплачують ще плюс від 100 до 700 тисяч гривень.

Щоб отримати контракт згідно з вимогами НСЗУ, медзакладу необхідно мати щонайменше вісім анестезіологів: чотири працюють на «ковіді», ще чотири — для іншої медичної допомоги. Тому з анестезіологами є певні проблеми. Вирішуємо, яка лікарня готова до включення до пакета, — пояснила заступник голови обласної державної адміністрації Людмила Тимощук.

Серйозне навантаження щодо боротьби з важкою недугою в ці дні припадає на Волинську обласну інфекційну лікарню.

— Після тривалого літнього відпочинку, коли в медичних закладах, і нашому також, була мінімальна кількість пацієнтів, з кінця серпня маємо підвищення кількості захворювань і госпіталізацій, — розповідає медичний директор цієї установи Любов Серба. —Спостерігаємо не лише збільшення кількості госпіталізованих, а й зміну їх вікової структури і перебігу самого захворювання. Якщо на початку і середині пандемії, тобто в 2020 році — весною 2021 року, у групі ризику були літні люди, хворі, які страждають на цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, то нині вікова структура пацієнтів помолодшала — це і 30-річні, і 50-річні, і старші люди, які не мають супутньої патології. Сам перебіг захворювання є важчим і швидшим. Інкубаційний період скорочується, а важкі стани виникають швидше. Якщо раніше ми говорили, що на 8—9-й день стан пацієнта може ускладнитися і він потребуватиме госпіталізації, то тепер таку картину можемо спостерігати вже на першому тижні. Тобто через два-три дні в пацієнта виникає задишка, кровохаркання, висока температура, яка не піддається корекції жарознижуючими препаратами, це дуже небезпечні симптоми, які вимагають госпіталізації. Отже, нині стикаємося із змінами щодо важкості перебігу, із швидшим розгортанням клінічної картини і помолодшенням пацієнтів, які опиняються на лікарняному ліжку. Нині у нас перебувають здебільшого невакциновані пацієнти.

Фото автора.