Згідно з Національною стратегією безбар’єрності, у громадський простір впроваджують міжнародні стандарти доступності за такими напрямами, як фізична, інформаційна, суспільна, економічна, цифрова й освітня безбар’єрність.

Як розповіли «Голосу України» в ОДА, безбар’єрність — це не тільки про інфраструктуру, доступну людям з інвалідністю. З тими чи іншими перешкодами стикається і молодь, люди старшого віку, сім’ї з дітьми. Йдеться, наприклад, про труднощі із працевлаштуванням, одержанням послуг, недостатній розвиток технологій.

«Змінити це — наша мета. Насамперед плануємо зробити доступними входи в громадські будівлі. Пішохідні переходи й сходи вимостити тактильною плиткою. Встановити світлофори зі звуковим оповіщенням. До 2025 року розраховуємо зробити доступними 70 %  інфраструктурних об’єктів. Уже сьогодні у всіх будівельних проектах передбачаємо пандуси й підйомники в школах, лікарнях, дитсадках, ЦНАП. Стадіони оснащуємо глядацькими трибунами, зручними й для людей на візках», — зазначила заступниця голови ОДА Ольга Горб.

Безбар’єрність передбачає також доступність освіти. У регіоні триває відновлення парку шкільних автобусів, щоб діти з найвіддаленіших сіл могли безперешкодно дістатися до опорних закладів й здобути якісні знання.

В установах сфери культури також заплановано відповідні заходи. Так, у музеях назви експонатів дублюватимуть шрифтом Брайля, а біля архітектурних пам’яток розміщатимуть макети їхніх міні-копій, щоб люди з вадами зору могли доторкнутися й уявити, який вигляд має пам’ятка чи будинок.

Дніпропетровська область.