Вона містить патоген, який викликає імітацію хвороби, внаслідок чого формуються антитіла й набувається імунітет. «Вакцинація захищає організм від інфекції, запобігає важкому перебігу та появі ускладнень від неї. Темпи вакцинації у країні вже приносять перші позитивні результати. Шостий день поспіль рівень госпіталізацій у країні перебуває на плато після більш як трьохмісячного зростання. Завдяки щепленню за останній тиждень вдалося врятувати 1 238 життів», — сказав В. Ляшко.

В Україні станом на ранок 1 листопада зафіксовано 13 936 нових випадків захворювання на COVID-19. Найбільше хворих в Одеській (1281), Харківській (1227), Львівській (1166), Запорізькій (895) та Херсонській (828) областях. Таку інформацію вчора оприлюднили у Міністерстві охорони здоров’я.

«Зокрема, захворіли 905 дітей та 111 медпрацівників. За добу госпіталізували 3 828 осіб, 298 хворих померли і 5 885 одужали. За минулий тиждень зроблено 1 740 231 щеплення! Для порівняння, це більше, ніж за весь червень. Від початку вакцинальної кампанії щеплено 10 245 775 осіб, з них отримали одну дозу — 10 245 773 особи, повністю імунізовані та отримали дві дози — 7 449 818 осіб (із них двоє отримали одну дозу за кордоном). Загалом проведено 17 695 591 щеплення», — зазначили у відомстві.

За даними МОЗ, станом на 1 листопада в червоній зоні епідемічної небезпеки, окрім Києва, перебувають 15 регіонів. «До червоної зони епідемічної небезпеки віднесено Київ, Дніпропетровську, Донецьку, Житомирську, Запорізьку, Івано-Франківську, Київську, Луганську, Львівську, Миколаївську, Одеську, Рівненську, Сумську, Херсонську, Хмельницьку, Чернігівську області. В жовтій зоні епіднебезпеки — Закарпатська та Кіровоградська області. Решта регіонів перебувають у помаранчевій зоні», — повідомили там.

Відучора у столиці запрацювали більш суворі обмеження. З найважливішого — у транспорті почали перевіряти сертифікати або негативні ПЛР-тести, а школи перейшли на дистанційне навчання.

Київський міський голова Віталій Кличко заявив, що обмеження запроваджують, щоб зберегти здоров’я і життя людей та не допустити колапсу медичної системи, яка може не витримати напливу хворих. Він також закликав невакцинованих робити вибір на користь антиковідного щеплення.

Тим часом

Міністерство охорони здоров’я України спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні прагне привернути увагу суспільства до вакцинації в умовах пандемії. Так, у чотирьох містах України діють інтерактивні інсталяції у рамках кампанії «Захищені», присвяченій перевагам вакцинації від коронавірусної інфекції. Це інтерактивні стенди з історіями українців, які щепилися від COVID-19.

Інсталяції «Захищені» дають змогу побачити та послухати історії тих, хто вже захистив себе від тяжкого перебігу, госпіталізації чи смерті від COVID-19. Інтерактивні інсталяції обладнані датчиками руху, які при проведенні руки біля них вмикають аудіозаписи історій героїв кампанії. Усі, хто вакцинувався, також мають змогу зробити селфі у дзеркалі «Захищений» та викласти фото у соцмережі разом із власною розповіддю, що саме спонукало їх вакцинуватися.

Пацієнтам збирають харчі старостати

Як поінформувала головний лікар КНП «Малинська міська лікарня» Анна Копилова, харчування пацієнтів є важливою складовою роботи в стаціонарі. Так, минулого року та у першому півріччі нинішнього в закладі годували не лише пацієнтів, а й медичних працівників, які працювали у ковідних відділеннях. У 2021-му харчування надається лише за власні кошти закладу — не без участі небайдужих благодійників.

— Наше меню давно потребувало перегляду, — продовжила Анна Вікторівна. — Нещодавно ми почали урізноманітнювати його новими стравами: солодкі млинці, овочеве рагу, вареники, зрази, капустяні котлети і шніцелі, вегетаріанська печеня з картоплі, тушкована капуста, компот, молочний суп.

За власні кошти закладу на зиму придбали овочі: 14 тонн картоплі, капусту, моркву, цибулю та буряк. Засолили три діжки огірків.

— Ще у серпні цього року ми звернулися до заступника міського голови, який організував зустріч зі старостами громади. Йшлося про посильну допомогу в забезпеченні медзакладу картоплею на осінньо-зимовий період. І старости активно включилися в роботу, сповіщаючи жителів підпорядкованих ним населених пунктів.

— Сьогодні хочу висловити щиру вдячність жителям Любовицького, Луківського, Недашківського, Морозівського, Горинського, Дібрівського, Устинівського, Іванівського, Нововороб’ївського, Старовороб’ївського, Пиріжківського, Ксаверівського, Українківського старостатів та їхнім старостам, — наголосила Анна Копилова. Мешканці цих старостатів зібрали майже шість тонн картоплі для лікарні. Також плече допомоги підставив і приватний підприємець, керівник ТОВ «Малин Фекторі» Іван Котяш, котрий постійно надає для пацієнтів лікарні заморожені ягоди та овочі.

Головний лікар закладу дякує також усім малинцям, котрі передали лікарні картоплю, огірки, цибулю, виноград на компот.

— Тож тепер нам зима не страшна. Головне, щоб відступила коронавірусна інфекція, що швидкими темпами окупувала наш та інші регіони країни, — зазначила Анна Вікторівна.

Житомирська область.