Це четверта персональна виставка художниці Ольги Федорчук. На огляд відвідувачів представили 21 тематичну ляльку, кожна з яких має свою домівку і ніби живе у власній казці. Ефект доповнюють віршовані візитівки від заслуженого журналіста України Василя Головецького (на знімку внизу).

Відвідувачам «Лялькового містечка» справді є чим помилуватися: тут оселилися кухар, чоботар, нічний музикант, філософ, модниця, безхатько, поет, акторка, продавець кавунів і навіть любителька котів. Матеріалом для виробів послужила полімерна глина, а також гнучкий металевий каркас, синтепон, вовна, шкіра, різноманітні тканини. Унікальні роботи майстриня створила за останні три місяці.

«Займаюся цим відтоді, як працювала в театрі ляльок. Нині це стало моїм хобі, роблю їх вдома. З часом вирішила показувати свої творіння людям, щоб вони теж раділи і дивувались, бо такі ляльки нині є рідкістю. Сучасні майстри більше займаються валянням із вовни, а з полімерною глиною працюють одиниці. На одну ляльку потрібно два—три дні. Улюбленої не маю, бо всі вони — мої діти. Всередині них цілі історії, якими вони живуть. Коли ляльки поїхали до музею, мій будинок ніби спорожнів», — розповіла художниця.

Ольга Федорчук — житомирянка, відвідувала мультиплікаційну та ізостудію, закінчила художню школу. Живописець, графік, майстриня народної творчості. Працювала театральним художником у театрі ляльок, художницею в обласному краєзнавчому музеї, художницею-поліграфісткою в редакціях газет.

Під час відкриття виставки звучало багато теплих слів та позитивних вражень від рідних, друзів, шанувальників творчості майстрині та гостей музею.

«Сьогодні ми відкриваємо космос Ольги Федорчук. Про кожну з цих ляльок можна розповідати годинами. Вони неповторні, і кожен з нас побачить у ляльці самого себе. Усі ляльки усміхаються і несуть добро, тому цей космос світиться добротою, яка нині так потрібна. Нам із вами важко збагнути, скільки зусиль, часу та любові витрачено на кожну ляльку. Ольга про них знає стільки подробиць, що можна роман написати. І цей роман потрібно було вмістити в чотири рядочки візитівки», — розповів поет Василь Головецький.

Виставка «Лялькове містечко» триватиме до кінця листопада.

Житомир.

Фото автора та зі сторінки музею у Фейсбуці.