Під час акції пам’яті Катерини Гандзюк на Поштовій площі в Києві.

До мурала на її честь біля Річкового вокзалу прийшли декілька сотень людей, які поклали квіти та запалили лампадки під портретом загиблої. Аналогічні акції відбулися також у Дніпрі, Харкові, Львові та інших містах.

«Сьогодні ми збираємось тут, у Києві, збираємось в інших містах України для того, щоб згадати про Катю, про те, якою чудовою людиною вона була, і про те, що її вбивство є дуже несправедливим і страшним злочином. Ми як українське суспільство вимагатимемо справедливості у цьому злочині, поки вона не буде досягнута», — зазначила одна із організаторів акції Марина Хромих.

Також вона підкреслила, що доки справа перебуває в суді, активісти не планують проводити якихось гучних акцій, щоб це не розцінювалося як тиск на суд.

Обвинувачені в організації та замовленні нападу нині — на лаві підсудних. Колишній голова та помічник депутата Херсонської обласної ради за клопотанням прокурора перебувають під вартою. Як зазначила на своїй сторінці у Фейсбуку Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова, за три роки після смерті херсонської активістки Катерини Гандзюк відбулося понад 60 судових засідань у справі, дослідили понад 79 томів письмових доказів обвинувачення і 18 людям оголосили підозри. За її словами, до суду скерували дев’ять кримінальних проваджень, пов’язаних зі справою про смерть Гандзюк. За більшістю з них суд виніс обвинувальні вироки — п’ятьох виконавців нападу на активістку засудили до реального позбавлення волі.

Окрім того, каже Венедіктова, у суді розглядається провадження щодо п’яти людей, які вчинили масові заворушення поблизу Олешківської райдержадміністрації на Херсонщині у травні 2018-го. Також викрили організовану групу людей, які заволоділи майном підприємства з іноземними інвестиціями у березні 2016-го.

«Ми крок за кроком рухаємося до справедливості, за яку так боролася Катерина. Пам’ятаємо, що боролася, на жаль, ціною життя. Тому робимо все можливе для того, щоб усі винні зазнали невідворотного покарання», — заявила вона.

Нагадаємо, громадську активістку, в. о. керівника справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою біля під’їзду її будинку в Херсоні. Опіками було уражено 40 % тіла жінки. Вона перенесла кілька операцій, але 4 листопада того ж року померла.

Фото з сайту censor.net