В Інституті законодавства Верховної Ради України, у співпраці з Делегацією Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні, п’ятий рік поспіль проводиться навчальний курс із міжнародного гуманітарного права, слухачами якого є народні депутати України та їхні помічники-консультанти, співробітники секретаріатів парламентських комітетів і фракцій, підрозділів апарату Верховної Ради України, учасники Програми стажування в апараті Верховної Ради України.

Відкриваючи перший лекційний день, директор Інституту законодавства Верховної Ради України Ілона Куровська наголосила на важливій ролі парламенту в реалізації зобов’язань держави за міжнародним правом загалом та міжнародним гуманітарним правом зокрема. З огляду на гуманітарні наслідки збройного конфлікту, ця галузь права особливо актуальна для України.

Керівник з операційної діяльності Делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні Анжелік Аперу відзначила розвиток міжнародного гуманітарного права, починаючи з прийняття Женевської Конвенції 1864 року, та сучасну актуальність вивчення цієї галузі, зауваживши, що своєчасна та швидка імплементація норм міжнародного гуманітарного права є важливою частиною діяльності МКЧХ в Україні з 2014 року. Також вона висловила особливу подяку Інституту законодавства Верховної Ради України за плідну співпрацю у поширенні знань із міжнародного гуманітарного права.

Чотириденна програма навчального курсу охоплює теми, засвоєння яких має і теоретичне, і прикладне значення. Поряд із традиційною тематикою (предмет, юридична природа та сфера застосування норм міжнародного гуманітарного права), слухачів очікують доповіді, присвячені правовому регулюванню та забезпеченню захисту цивільного населення, яке перебуває на тимчасово непідконтрольній території; статусу та режиму захисту військовополонених, інтернованих цивільних осіб та осіб, чия свобода обмежена у зв’язку зі збройним конфліктом; зобов’язанням держав щодо зниклих безвісти, загиблих осіб, прав родичів на отримання про них відомостей тощо. Крім того, значну увагу буде приділено розгляду проблем притягнення до відповідальності за порушення норм міжнародного гуманітарного права, діяльності спеціальних міжнародних військових трибуналів ad hoc та Міжнародного кримінального суду.

Протягом навчального курсу перед слухачами виступлять наукові співробітники Інституту законодавства Верховної Ради України, представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста, викладачі Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка та інші провідні фахівці.

Фото надано Інститутом законодавства.