Оцінювати землю будуть по-новому

10 листопада 2021 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2021 року № 1147 «Про затвердження Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок». Зазначеною методикою фактично уніфіковано проведення оцінки землі. Якщо раніше до оцінки землі застосовували три методики, то тепер — одну на всю територію землі, віднесеної до громади, незалежно від категорії землі та форм власності. За словами міністра аграрної політики та продовольства Романа Лещенка, відтепер нормативно-грошова оцінка ви-
значатиметься так: площа земельної ділянки, що підлягає оцінці, множиться на чітко визначений норматив капіталізованого рентного доходу (наприклад, для земель с/г призначення це 27,5 тис. грн/га) та п’ять коефіцієнтів, які залежать від розташування, призначення та якості земельного активу.

Інакше кажучи, те, наскільки близько земельна ділянка розташована до великих міст чи курортно-рекреаційних об’єктів; чи є вплив радіаційного забруднення; яке її цільове призначення; які регіональні та зональні чинники її місця розташування — це все впливатиме на кінцевий розмір НГО. Нагадаю, що без такої оцінки землі неможливо укласти договір оренди, купівлі-продажу, спадкування чи іншого способу відчуження землі.

Собака буває кусачий

А тому уряд вирішив, що власники небезпечних порід собак мають укласти договір обов’язкового страхування відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам. 10 листопада Кабінет Міністрів України затвердив перелік небезпечних порід собак, власники яких під час реєстрації або перереєстрації таких тварин зобов’язані укласти договір обов’язкового страхування відповідальності власників собак за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам. Зокрема, до небезпечних порід собак віднесли таких, як акбаш, бульмастиф, бульдог, доберман, кангал, мастиф, маремма, кавказька, французька, грецька, голландська та східноєвропейська вівчарки, ірландський вовкодав.

А ще в Україні 9 листопада набули чинності внесені парламентом зміни до законодавчих актів щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу. Ці зміни запроваджують посилення контролю за поводженням із тваринами і збільшення штрафів за вигул собак без намордників та неприбирання за ними екскрементів. Зокрема, за вигул небезпечних порід собак без повідців і намордників або у не відведених для цього місцях передбачається штраф від 170 до 340 гривень. Якщо таке порушення відбувається повторно впродовж року, то штраф для фізичної особи збільшується до 340—510 гривень. Якщо порушення супроводжується завданням шкоди здоров’ю людини або його майну, то фізичній особі загрожує штраф від 1700 до 3400 гривень з конфіскацією тварини.

Хто не встиг розмитнити євробляху — той запізнився

Цього тижня (з 11 листопада) для більшості водіїв, які користувалися завезеними з-за кордону машинами з європейською реєстрацією (так звані євробляхи), можливість пільгового розмитнення закінчилася. Єдиною категорією водіїв, яка матиме змогу ще скористатися пільговим розмитненням, є учасники АТО/ООС. Легалізувати євробляху вони ще можуть до 11 лютого 2022 року.

Нагадаю, що до цього часу поліція, що називається, закривала очі на бляховодів і штрафи не накладала. Відтепер усе зміниться. Отже, тих, хто не встиг розмитнити авто, чекають величезні штрафи: для початку поліція випише штраф на 8,5 тисячі гривень, а потім ще й митниця — на 170 тисяч.