Так, у рамках «Бюджету участі» реалізують 18 таких проектів-переможців. Два з них передбачають заміну вікон і ліфта в будинку на вул. 20-річчя Перемоги, 6. На їх реалізацію місто виділило 380 тисяч гривень.

За словами авторів проектів, віконні прорізи тут великі. Через давно застарілі дерев’яні вікна  на поверхах у під’їздах було холодно. Цього року встановили сучасні металопластикові вікна.

«У під’їзді стало значно тепліше. Раді ми й фактично новому ліфту. Він уже відпрацював свій експлуатаційний термін — часто викликали аварійку. Замінили не тільки кабіну, а й механізми. Вони теж енергозбережні. Такі дорогі роботи мешканці власними силами не зробили б», — каже авторка проекту Тетяна Петрик.

Як розповів представник департаменту інноваційного розвитку міськради Владислав Соловйов, більшість ремонтних робіт у житлових будинках за проектами, які перемогли в «Бюджету участі», стосуються підвищення енергозбереження: заміна вікон, дверей, ремонт покрівель, вхідних груп під’їздів, ліфтів, опалювальних труб тощо.

«Загалом за п’ять етапів «Бюджету участі» переможцями стали 49 проектів, пов’язаних з відновленням житлових будинків. З них 31 уже реалізовано», — зазначив посадовець.

Вдається проводити ремонти будинків ОСББ/ЖБК і за програмою співфінансування, коли чверть проекту оплачують мешканці, а решту — міський бюджет. Як це було під час ремонту й утеплення частини фасаду та торцевих стін багатоповерхівки по вул. Волинській, 5. Це дасть змогу максимально зберігати тепло.

Нинішнього року за цією програмою різні види ремонтних робіт, спрямованих на енергоефективність, провели у вісімдесяти будинках. А всього за останні чотири роки подібні відновлення за програмою виконано в більш як двох тисячах будинків.

«Це не тільки утеплення фасадів, горища, а й встановлення енергоощадних вікон, індивідуальних теплових пунктів, заміна системи опалення, модернізація дахових котелень. Такі роботи дозволяють заощаджувати на енергоносіях», — наголосив начальник відділу міськради Владислав Макарець.
Крім того, діє і міська програма енергоефективності, в рамках якої за останні п’ять років в 374 житлових будинках відремонтували покрівлі, в понад півтори тисячі — замінили вікна та двері.

Один із прикладів — капітальний ремонт фасадів з утепленням у трьох житлових будинках №№3, 5, 7 на проспекті Богдана Хмельницького. Фасади утеплюють мінеральними плитами, а потім прикрашатимуть декоративним розчином.

«Ці роботи проводяться через субвенцію з обласного бюджету в 36 мільйонів гривень. Завершити плануємо до кінця року. Ремонт фасаду— це не тільки естетично красиво. Саме завдяки утепленню в будинках максимально зберігатиметься тепло», — зазначив представник департаменту житлового господарства міськради Єгор Худяков.

Фото з відкритих джерел.