Інформацію про це оприлюднили на сайті управління Національної поліції у Вінницькій області. У діях зловмисників убачають ще один кримінал — торгівля людьми. Щоправда, за цією статтею підозру не оголошували, триває розслідування.

Суд обрав чоловікові запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт. Його 26-річна спільниця перебуває під нічним домашнім арештом.

За інформацією правоохоронців, раніше судимий чоловік зареєстрував фіктивні клініки з надання платних послуг за сурогатне материнство. У них не було дозволу на заняття медичною діяльністю. Насправді «розводив» клієнтів на гроші. Здебільшого це були іноземці. За свої послуги брав 30—50 тисяч доларів. Після отримання коштів припиняв спілкування з клієнтами. Тільки в окремих випадках донори виношували дитину.

Так звані послуги клініки слідчі називають фіктивними, а застосовану схему роботи — злочинною, йдеться у повідомленні обласної поліції. Припускають, що на обмані клієнтів зловмисники могли заробити майже мільйон доларів. Клієнтам пропонували повний пакет послуг — від укладання фіктивного шлюбу, внесення неправдивих даних у медичні документи, пошуку донорів до виношування дитини. Охочих взяти участь у програмі підшукували через Інтернет. Для цього розміщували оголошення про діяльність, нібито, як вони писали, «провідної медичної клініки сурогатного материнства».

Правоохоронці провели обшуки в офісних приміщеннях, за місцем проживання учасників злочинної схеми, їхніх приватних автомобілях.

Виявили договори з іноземцями, заяви про визнання батьківства за іноземними громадянами, медичну документацію, свідоцтва про одруження іноземців з громадянками України, нотаріальні довіреності і велику суму готівки у доларах і гривнях.

У роботі над розкриттям злочину задіяні обласна поліція, управління СБУ в області, Могилів-Подільський прикордонний загін. Розслідування проводиться під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

Вінницька область.

На знімку: під час обшуку в одному з офісів зловмисників вилучено значну суму готівки у доларах і гривнях, документи та банківські картки.

Фото з сайту управління СБУ у Вінницькій області.