Керівник-координатор проекту в Україні — офіцер Командування Об’єднаних сил ЗСУ Борис Кутовий разом із персоналом КНП «Обласний перинатальний центр м. Краматорськ».

Гуманітарний вантаж медичного призначення вартістю понад два мільйони гривень передано в рамках стратегічного гуманітарного проекту «Допомога Схід» до КНП «Обласний перинатальний центр м. Краматорськ» і до пологового відділення КНП «Мирноградська центральна міська лікарня Мирноградської міської ради». Гідним поповненням для обох закладів охорони здоров’я стануть інкубатори інтенсивної терапії GE Giraffe для новонароджених із сервоконтролем кисню, призначені для виходжування передчасно народжених малюків і новонароджених, які потребують проведення медичних маніпуляцій в умовах стабільного середовища. До лікарень надійшли також дитячі кувези — спеціалізовані пристрої для догляду за передчасно народженими дітьми. У спеціальному інкубаторі, де перебуватимуть немовлята-поспішайки, підтримуються постійна температура, вологість і необхідне насичення повітря киснем. Низка пристосувань дає змогу організувати догляд за дитиною та робити різноманітні маніпуляції, не виймаючи малюка з кувезу.


Під час розвантаження медичного обладнання.

Серед переданого обладнання є й відкрита реанімаційна система для немовлят, лампи для фототерапії малюків, пологова кушетка, колектори молока та пляшечки для годування новонароджених, спеціалізоване гінекологічне крісло, медичні меблі тощо.

Вантаж доправлено в Україну із Франції завдяки Асоціації «Медична та благодійна допомога Франція—Україна» (Aide Medicale & Caritative France—Ukrainе), віце-президент пані Діана Дольс, і Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України — АсМАП України, президент Леонід Костюченко.

Лише з початку 2021 року до України із Франції надійшло понад 83 тонни гуманітарної допомоги медичного призначення на суму більш як 29 мільйонів гривень, отримувачем якої стали 25 медичних закладів і в зоні ООС, і в інших регіонах України. Це високоспеціалізовані ліжка для реанімаціi та відділень хірургії, спеціалізовані ліжка для людей з проблемами орієнтації у просторі, сучасні багатофункціональні рентгенопрозорі операційні столи, спеціалізовані безтіньові лампи для операційних, потужні сучасні мікроскопи, мобільні рентген-апарати, медичні меблі, ортопедичні та протипролежневі матраци, медичні розхідники та багато іншого. Отримувачами вантажу є цивільні та військові заклади охорони здоров’я, розташовані переважно в зоні проведення ООС: військові мобільні шпиталі, перинатальні центри та клінічні лікарні міст Краматорська, Мирнограда, Торецька, Селидового, Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня, Військово-медичний клінічний центр Східного регіону, Маріупольський військовий госпіталь, Військово-медичний клінічний центр Північного регіону.

Міжнародна стратегічна гуманітарна ініціатива «Допомога Схід», яка є багатопрофільною та різноплановою програмою цілеспрямованих дій щодо надання цільової допомоги медичним закладам і мирному населенню сходу та інших регіонів України, була започаткована за ініціативи та сприяння генерал-лейтенанта Сергія Наєва у 2018 році. Проект охопив своєю роботою 55 військових та цивільних медичних закладів, переважна кількість яких розташована поблизу лінії зіткнення на Донбасі. До медичних установ передано понад 203 тонни гуманітарних вантажів медичного призначення.

Командувач Об’єднаних сил Збройних Сил України та засновник ініціативи «Допомога Схід» генерал-лейтенант Сергій Наєв наголосив, що цей благодійний вантаж не випадково доправлений саме до перинатального центру — діти Донеччини та Луганщини мають народжуватися і виростати здоровими у вільній Україні, яку сьогодні захищають та за яку віддають своє життя українські військові.

«Ця допомога не випадкова. Зокрема, перинатальний центр Краматорська приймає не лише мешканців міста Краматорськ. Тут народжують матері з Авдіївки, Мар’їнки та інших населених пунктів, розташованих у районі проведення Операції об’єднаних сил. Саме тому посильну допомогу надаємо й ми — українські військовослужбовці», — підкреслив генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Керівник-координатор проекту в Україні — офіцер Командування Об’єднаних сил ЗСУ Борис Кутовий під час передачі гуманітарного вантажу зазначив: «Медичне обладнання і матеріали, що передані, дуже потрібні лікарям і пацієнтам. Цей вантаж давно очікували в медичних закладах і нарешті завдяки постійним учасникам проекту «Допомога Схід» підтримка надійшла. Важливим є те, що українські військові не тільки обстоюють суверенітет і територіальну цілісність України зі зброєю в руках, а й дбають про дітей — майбутнє нашої країни та збереження їхнього здоров’я. Перелік обладнання був попередньо узгоджений з адміністрацією лікарень, і у вантажі міститься саме те, що було необхідно для поповнення лікувальної бази. Нині проект «Допомога Схід» переходить до комплексної роботи, і найближчим часом підтримка надходитиме також до мобільних військових шпиталів, розташованих у прифронтовій зоні».

Завідувачка дитячої реанімації інтенсивної терапії новонароджених КНП «Обласний перинатальний центр м. Краматорськ» Олена Чорна підтвердила: «Допомога, яку ми сьогодні отримуємо, є вкрай важливою для нашого центру. У нас у центрі відбувається виходжування дітей, що народилися передчасно. Ми лікуємо малюків та їхніх матусь з усього північного регіону Донеччини. Сюди надходять жінки з різними патологіями, що були діагностовані ще на пренатальному етапі. Наше відділення дитячої реанімації працює вже третій рік, і щороку кількість маленьких пацієнтів зростає. Якщо за перший рік тут перебували майже 70—80 дітей, то минулоріч у відділенні реанімації були 162 дитини, а за 10 місяців нинішнього року — 190 малюків. Кувези, що надійшли сьогодні, будуть наближати наших діточок до виходжування в їхньому постутробному житті. Ураховуючи, що з лютого цього року в нас відкрилося відділення другого етапу для виходжування таких діточок, ця апаратура стала дуже вчасною для надання допомоги».

Медичний директор КНП «Обласний перинатальний центр м. Краматорськ», лікар акушер-гінеколог Світлана Хомченко зауважила: «Ця допомога не перша в рамках проекту «Допомога Схід» і ми дуже сподіваємось, що не остання. Надана підтримка дуже важлива для перинатального центру, який потребує нового сучасного обладнання. Адже ми надаємо допомогу і жінкам із COVID-19, в яких малюки також народжуються з COVID-19, тому є постійна потреба в оновленні обладнання. Не завжди встигаємо це робити власними силами, тож підтримка благодійників дуже потрібна. Дякуємо всім, хто нам її сьогодні надав».

Президент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України, голова ради Асоціації «Медична та благодійна допомога Франція—Україна» Леонід Костюченко запевнив, що проект «Допомога Схід» неодмінно триватиме, та наголосив: «Небайдужість українських автомобільних перевізників укотре демонструє єдність нашого народу та Збройних Сил у цей вкрай складний для країни час. Ми будемо й надалі продовжувати цю важливу для українського суспільства справу».

Донецька область.

Фото автора.