Під час підписання договору: М. Онуфрієнко, І. Смілянський, Ю. Кісєль, О. Кубраков.

Повністю автоматизований логістично-сортувальний комплекс «Укрпошти», який стане основним центром обробки й сортування поштових відправлень для Центральної України, починають будувати в Дніпрі. Проект буде здійснено за співфінансування ЄБРР і ЄІБ.

Відповідний договір підписали в рамках Міжнародного економічного форуму DEF-2021. Останній раз сортувальний центр підприємство будувало понад сорок років тому.

На думку генерального директора «Укрпошти» Ігоря Смілянського, комплекс стане потужним хабом для низки регіонів, адже область межує із сімома іншими. А в самому місті розташовано головні офіси великих компаній.

Зокрема, рітейлерів, для яких швидка і якісна доставка до кінцевого споживача є вирішальним чинником.

У комплексі на 24 тисячі квадратних метрів, розташованому на земельній ділянці площею 8,47 гектара, обладнають зону прийму, обробки й сортування преси, листів і відправлень, кур’єрської доставки. Робота в режимі 24/7 дасть змогу скоротити час обробки до 3—5 годин. В «Укрпошті» заявляють, що швидкість автоматизованого комплексу в десятки разів перевищує «ручний» аналог. Щогодини оброблятимуть до 35 тисяч посилок і до 15 тисяч листовної кореспонденції, що дозволить значно скоротити терміни доставки й підвищити якість послуг.

У заході взяв участь міністр інфраструктури України Олександр Кубраков, котрий відзначив, що Дніпропетровщину, яка розташована в серці країни, уряд розвиває і з точки зору сполучення з іншими регіонами. «Для нас важливо, щоб область була представлена «на рівні» і «Укрпоштою», яка обновлятиметься. І ми це побачимо дуже скоро», — розповів міністр.

На думку заступника директора компанії-забудовника Максима Онуфрієнка, комплекс стане тим інфраструктурним проектом, який поліпшить умови ведення бізнесу: «За діджиталізацією і автоматизацією — майбутнє. А новий термінал буде саме таким — забезпеченим сучасними технологіями».

В інтерв’ю «Голосу України» голова Комітету з питань транспорту та інфраструктури Верховної Ради України Юрій Кісєль наголосив, що держава завжди була зацікавлена в розвитку «Укрпошти». Про це свідчить і те, що 17 листопада депутати прийняли закон, який роками не ухвалювався у Верховній Раді.

«Депутати виконують позицію Президента й держави. Ми не говоримо, а робимо це практично», — сказав Юрій Кісєль. Він акцентував на важливості розуміння того, що від розвитку експортного напряму «Укрошти», від збільшення потужностей і підвищення якості послуг залежить і розвиток відділень на місцях — у районах, містах і селах Дніпропетровщини. Водночас «Укрпошта» нарощує кількість мобільних відділень, що також є зручним рішенням для віддалених сіл області та їх мешканців.

«Ініціатива цього проекту — ідеальний варіант. Поява нового логістично-сортувального центру позитивно вплине на конкуренцію в цій сфері й загалом на ринок. Проект дасть місту й регіону кілька тисяч робочих місць — це податки й розвиток, покращення інфраструктури. Це буде важливо й потрібно для простого громадянина. Споживачеві буде зручно, якісно, конкурентоспроможніше й, сподіваюся, дешевше. Думаю, Дніпро стане першим — навіть Київ відставатиме в будівництві», — сказав голова комітету.

Будівництво центру коштуватиме 49 мільйонів доларів, завершення всіх робіт заплановано до першого півріччя 2023-го. Всі нові споруди буде побудовано з використанням сучасних енергозбережних технологій і впровадженням екологічних методів захисту довкілля та сертифіковані за міжнародними стандартами BREEAM.

Зазначимо, що комплекс в Дніпрі — частина проекту нової логістичної мережі «Укрпошти», яка передбачає будівництво семи автоматизованих сортувальних центрів. Крім дніпровського, уже підписали договори на будівництво подібних хабів у Києві та Львові.

Сам Міжнародний економічний форум DEF-2021, у рамках якого було підписано договір про будівництво хабу, зібрав делегації в складі понад чотирьохсот успішних бізнесменів, інвесторів, аналітиків і економістів з 25 країн.

Взяли участь і представники влади. Серед майже ста спікерів — представники України, ЄС, США, Канади й Туреччини. Протягом двох днів під час чотирьох дискусійних панелей, круглих столів, тематичних конференцій, семінарів і тренінгів говорили про стимули зростання української і світової економік після пандемії, про ефективне управління, бізнес-стратегії та  інновації, про шляхи реалізації потенціалу нашої країни й інші важливі питання.

Фото автора.