До дискусій, що проходили у двох студіях — Київській (м. Київ) та Східній (м. Краматорськ) — і в онлайн-режимі долучилися майже 50 спікерів і спікерок.

Форум був організований Комітетом Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Міністерством розвитку громад та територій України, Донецькою обласною державною адміністрацією, Луганською обласною державною адміністрацією, Львівською обласною державною адміністрацією за сприяння та підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні».

На тому, що децентралізація є однією з найважливіших реформ в Україні, наголосив під час відкриття форуму голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко. Очільник комітету підкреслив, що основні цілі, які повинні бути досягнуті у 2022 році, включають внесення змін до Конституції України в частині децентралізації та реформування місцевих державних адміністрацій; ухвалення нової редакції Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», опрацювання законопроектів за реєстраційними номерами 6281 та 6282 щодо розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади; посилення інституційної спроможності асоціацій органів місцевого самоврядування шляхом удосконалення положень відповідного закону, розгляд низки важливих законопроектів щодо міських агломерацій та розвитку гірських територій України.

Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування комітету Віталій Безгін під час панельної дискусії «Розвиток місцевого самоврядування — здобутки, виклики, стратегія — та організація органів виконавчої влади» наголосив на необхідності закріпити реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні шляхом внесення відповідних змін до Конституції. За його словами, наступним історичним кроком у рамках реформи повинно стати впровадження в Україні інституту префектури, який здійснюватиме нагляд за конституційністю та законністю рішень органів місцевого самоврядування.

Голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко, який долучився до форуму зі Східної студії у Краматорську, зазначив: «Єдність громадянського суспільства, органів місцевого самоврядування та державної влади — важливий елемент для стійкого розвитку держави. І ми тут — на Донеччині та Луганщині — виразно відчуваємо цю єдність, адже в багатьох прифронтових громадах місцеве самоврядування та державна влада фактично об’єднані у формі військово-цивільних адміністрацій».

Голова Луганської обласної державної адміністрації — керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай наголосив на важливості форуму й для Луганщини як майданчика, на якому можна обговорювати певні проблеми або пропозиції.

«Ми одні з перших провели децентралізацію в області. Але впевнений, що на нас чекає ще один етап, який можна назвати укрупненням наявних громад. Спілкуючись з усіма головами громад, можу сказати: іноді невеликі громади вже починають замислюватись, що необхідно об’єднуватись», — сказав очільник Луганщини.

Донецька область.

На знімку: голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко долучився до форуму зі Східної студії у Краматорську.

Фото автора.