На знімку: до будинку маршрутника прибули учасники бойових дій з п’яти районів області.

Після побиття у маршрутці учасника бойових дій, добровольця, викладача Іллінецького аграрного коледжу, його директор депутат обласної ради Василь Пиндус звернувся на сесії до правоохоронців, щоб перевірили, як водії здійснюють перевезення наших захисників на всіх маршрутах Вінницької області.

Він не сидів у тилу...

Водій маршрутки не тільки продемонстрував неповагу на словах до учасника бойових дій, колишнього воїна-афганця, викладача Іллінецького аграрного коледжу 55-річного Миколи Стельмащука. Він ще й розпустив руки: у присутності пасажирів побив старшу від себе людину. Одна з пасажирок повідомила про готовність свідчити у суді про факт побиття.

— Це він сам ударився головою об поручень, — каже водій.

За фактом завдання тілесних ушкоджень поліція проводить розслідування. Постраждалий перебуває на лікуванні у стаціонарі. На захист побратима стали учасники бойових дій з п’яти районів області. Колектив коледжу на загальних зборах викладачів і студентів звернувся до правоохоронних органів з вимогою об’єктивно розслідувати скандал у маршрутці і притягнути винних до відповідальності.

Директор коледжу депутат обласної ради Василь Пиндус у розмові з кореспондентом «Голосу України» повідомив, що з трибуни сесії закликав правоохоронців перевірити, як водії здійснюють перевезення тих, хто захищав країну на Донбасі від російських окупантів, на всіх маршрутах області.

— Микола Стельмащук понад 20 років працює у коледжі, — каже Василь Пиндус. — Це досвідчений, ініціативний викладач. Має гарну репутацію у колективі, його знають сотні студентів, яких навчав упродовж років роботи.

Він офіцер запасу, патріот країни. У 2014 році Микола Сергійович добровольцем пішов в АТО, хоча мав право залишитися вдома.

Знаю, що Стельмащук не сидів у тилу, у нього були інші обов’язки й інше місце, це передова. Він служив зв’язківцем. Про це розповідали його побратими нашим волонтерам, які возили допомогу на передову у 2014 році.

Приємно було чути слова: «Маєте пишатися таким чоловіком».

«Руки і куртка були в крові...»

Інформація про побиття Миколи Стельмащука з’явилася на Фейсбук-сторінці Дашів-Інфо. Повідомлення про конфлікт поширили в Інтернеті понад чотири тисячі (!) користувачів.

— Їдучи в Іллінці маршруткою, стала свідком не зовсім приємної події, — написала Анастасія Ткачук. — В автобус Кантелина — Іллінці у селі Жадани сів Микола Стельмащук. Це викладач аграрного коледжу, я в нього навчалася. Він служив в АТО, його портрет на дошці пошани в Іллінцях. Допомагає атовцям.

Він зайшов у салон, пред’явив посвідчення, на що у відповідь почув від водія ненормативну лексику. Водій обзивав його, а тоді сказав: «Вийди з автобуса, я тебе не повезу, ти мені зіпсував настрій». Микола Сергійович спокійно пояснив, що має право їхати по посвідченню. Водій обізвав його таким словом... Потім став виштовхувати з автобуса. Вдарив у голову, викинув на вулицю, продовжував бити, поки його не відтягнув якийсь чоловік.

Коли Микола Сергійович зайшов у салон, руки і куртка у нього були в крові. Він витирався серветками. Це він зателефонував з дороги у поліцію. Хтось викликав «швидку».

За словами жінки, на вокзалі в Іллінцях маршрутку чекала поліція і «швидка». Ще був батько водія маршрутки, який кричав на всіх, що він захищає сина.

— Я запитувала батька водія, як він виховав такого сина, що той підняв руку на значно старшу від себе людину, — розповідає пані Анастасія. — Знаєте, що відповів. Каже, якщо він такий поважний чоловік, то чому не загладив конфлікт?

Автор публікації спілкувався телефоном з авторкою допису Анастасією Ткачук. Вислухав думки атовців, які стали на захист побратима. Вдалося також порозмовляти з водієм автобуса.

Анастасія Ткачук під час розмови сказала, що вона уже надала свідчення про те, що сталося у маршрутці Кантелина — Іллінці, слідчій поліції. Молода жінка повідомила, що готова розповісти про все у суді. Каже, такі водії не можуть працювати з людьми.

— Усі сидячі місця у маршрутці були заповнені, — каже пані Анастасія. — Усе, що відбувалося, бачила не тільки я одна. Я була з малою дитиною на руках. Більшість у салоні — жінки, переважно старшого віку. Чоловіків їхало троє чи четверо. Вони були позаду. Один з них вибіг і припинив побиття молодим здоровим водієм старшого чоловіка.

До будинку водія приїхали ветерани з п’яти районів

Як учасники бойових дій відреагували на побиття побратима, розповів Олег Чугункін, заступник керівника ГО «Спілка учасників АТО-ООС Оратівщини».

— Цей водій плюнув в лице кожному, хто воював на Донбасі, — каже пан Олег. — Оратівські, іллінецькі і липовецькі атовці завжди разом. Так було і цього разу. Спочатку ми приїхали в лікарню до Миколи Сергійовича. Звідти поїхали в Липовець до винуватця. До них приєдналися УБД з Гайсина і Шаргорода.

Пан Олег каже, що з будинку вийшли батько з мамою і їхній син. Називає його прізвище — Андрій Попроцький (на знімку). Спершу господарі поводилися зухвало. Розмова відбувалася у присутності поліції. Чугункін називає її «виховною бесідою» з маршрутником.

Попроцькому запропонували їхати в Іллінці в лікарню і вибачитися перед побитим ним чоловіком.

— Даємо тобі п’ять хвилин зібратися і їхати в дорогу, — сказали після того, як водій не погодився це зробити.

У лікарняній палаті змусили стати на коліна перед побитим чоловіком. Водій спершу відмовлявся. За нього це зробила мама, яка приїхала з ним. Чоловіка таки змусили це зробити.

— Встань! — сказав йому Стельмащук. — Ти образив не мене. Ти образив усіх, хто воював. Маєш стати на коліна перед кожним з атовців, перед кожною мамою загиблого, перед кожним пам’ятним знаком, де будеш проїжджати чи проходити.

— Ми не дамо спустити цю справу на гальмах, навіть якщо комусь захочеться це зробити, — сказав Олег Чугункін. — Кажуть, що у нього впливова мама, можливо, син сподівається на її захист. Людина має відповісти за свій вчинок. Також звернулися у відповідні служби, щоб перевірили ліцензії на право перевезення пасажирів.

«Сам ударився головою об поручень»

Автор публікації зателефонував Андрію Попроцькому і попросив розповісти, що він думає про те, що сталося у маршрутці.

— Він мене перший обізвав, коли зайшов у салон, а під час руху ще й вдарив по голові, після чого я різко загальмував, а він вдарився головою об поручень, — каже водій маршрутки.

Прошу його уточнити, в який саме момент його вдарили. Він каже, що на цьому маршруті не працює, його попросили підмінити одного з водіїв.

Про те, що виштовхав з маршрутки, і про інші свої дії не говорив нічого.

Попроцький розповідає, що слідча йому повідомила про те, що атовець сам сказав їй, що вдарив водія.

Журналіст «Голосу України» не став турбувати постраждалого Миколу Стельмащука. Чоловік перебуває на лікуванні. Ті, хто його провідував, кажуть, що у нього струс головного мозку.

— Та дав він йому по потилиці після помиїв, вилитих на військових, — уточнив ситуацію Олег Чугункін. — Микола Сергійович сам говорив про це. Він не кривитиме душею. Якби справді вдарив водія, повірте, той уже побіг би знімати побої. Але ж по його вигляду можна побачити, нема там слідів від ударів.

Його бус уже блокували...

Юрій Яремчук, який очолює спілку учасників АТО у Липовці, розповів, що це не перший схожий випадок у водія Попроцького.

За словами пана Юрія, два роки тому атовці уже блокували його бус. Було це у селі Війтівці Липовецької громади.

— Тоді він виганяв з маршрутки людину, яка отримала інвалідність в АТО, — каже пан Юрій. — Розповідав тоді пасажирам, що учасники бойових дій неадекватні і їздять на халяву.

Викликали поліцію, але він хотів втекти з місця раніше, тому маршрутку заблокували автомобілями.

Коментар поліції

Анна Олійник, керівник відділу комунікацій Національної поліції у Вінницькій області:

Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження).

Таке порушення карається штрафом до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до 200 годин або виправними роботами на строк до одного року.

Це попередня кваліфікація. Після отримання результатів слідчо-медичної експертизи можлива перекваліфікація статті Кримінального кодексу.

На місце виїжджала слідчо-оперативна група, опитала очевидців, задокументувала подію. Тривають слідчі дії.

Вінницька область.

Фото надано Олегом Чугункіним.