Керівник парламенту поклав квіти до підніжжя пам’ятного хреста.

У церемонії вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні також узяли участь Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, керівник апарату парламенту Вячеслав Штучний та голови комітетів Верховної Ради України.

«Схиляю голову у пошані перед світлою пам’яттю про Героїв Революції Гідності. Усі вони — живі у вічності, нашій пам’яті та наших серцях. А значить — завжди поруч. Вони прийшли на Майдан за покликом серця — захищати Свободу й Гідність, нас із вами. Тепер ми маємо здійснити їхню мрію, за яку вони віддали свої життя», — зазначив Руслан Стефанчук.

Голова парламенту додав, що хоча обраний нами шлях непростий і тернистий, він вірить, що нам вдасться досягти омріяної перемоги.

Лампадку до хреста на Алеї Героїв Небесної  Сотні у Києві у День Гідності та Свободи встановив Президент Володимир Зеленський. 

Лампадку до хреста на Алеї Героїв Небесної Сотні у Києві у День Гідності та Свободи встановив Президент Володимир Зеленський. Учасники церемонії вшанували пам’ять загиблих активістів Майдану хвилиною мовчання.

Президент Володимир Зеленський у зверненні з нагоди Дня Гідності та Свободи зазначив, що на нашій планеті живе майже п’ять тисяч народів, та є одна річ, яка досить точно змальовує характер кожного народу — це його державні свята. І для українців саме таким днем є 21 листопада. «Ми відзначаємо День Гідності та Свободи. Свято, яке показує, що для нас гідність і свобода — це свято. Це наше повітря. Ні. Це не звучить занадто гучно. Коли хтось вирішує перекрити нам повітря — ось тоді буває занадто гучно. Коли влада не чує український народ — тоді буває занадто гучно», — сказав він, підкресливши, що саме тому ми вільні. За право вільно творити майбутнє ми вже заплатили й продовжуємо платити велику ціну. «І ніколи не забудемо всіх, хто віддав за Україну своє життя. І ніколи не пробачимо всім, хто позбавив їх життя і хотів позбавити нас волі. Але головне, що це нікому не вдалось і ніколи не вдасться», — заявив глава держави.

З нагоди Дня Гідності та Свободи Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук вшанував пам’ять Героїв Небесної Сотні. Керівник парламенту поклав квіти до підніжжя пам’ятного хреста.

В. Зеленський закликав змінити самосприйняття та усвідомити, що ми не жертва, не пригнічені, не розділені, не захоплені, а прекрасний, сильний, сміливий, розумний, талановитий і непереможний народ. «Саме тому, що ми маємо гідність. Для нас рабство — приниження. Втрата свободи — це втрата честі. Втрата честі — це втрата серця. Втрата серця —це втрата душі. А втрата душі для нас — це втрата життя. Тому ми готові боротися ціною власного життя. Щоб не втратити власне життя», — наголосив Президент.

Згадавши, як українські моряки навіть у московському полоні залишилися офіцерами та бійцями, які не втратили гідності та довели, що навіть у в’язниці можна бути вільною людиною, бо воля — це не відсутність кайданів на руках, а відсутність тюрми в головах, В. Зеленський зауважив, що це так само знав і Василь Стус. «Коли Україною прокотилася хвиля арештів творчої молоді, на прем’єрі «Тіней забутих предків» Параджанова, він піднявся і сказав: «Усі, хто проти арештів, встаньте». Кілька людей піднялися, потім більше, потім більше. Не всі. Але й не один. Стус знав, що, зробивши це, може втратити свободу. Але знав, що не зробивши, точно втратить гідність», — підкреслив глава держави, додавши, що це знав і священик Омелян Ковч, який за порятунок євреїв у Голокост потрапив у концтабір Майданек і, знаючи що загине, відмовився від звільнення, щоб не залишати в’язнів концтабору без надії.

До цієї когорти людей, на думку В. Зеленського, належать і ті, хто стояв на Майдані, на барикадах, на граніті у 1990-му, у 2004-му та 2014 роках, та хто потім захищав нашу державу від російської агресії. «Всі. Різні. Але українці й українки. Захисники й захисниці. Всі, xто знає: треба бути гідним, а не здаватись. Бо здаватися українці не звикли. Тому що мають гідність. А тому — свободу», — наголосив Президент.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua