Про це йшлося на прес-брифінгу, проведеному за участі фахівців Української Енергетичної Асоціації, що об’єднала експертів та представників бізнесу в паливно-енергетичному комплексі України для спільного захисту інтересів бізнесу та конкурентного розвитку енергетичних ринків, у тому числі й ринку нафтопродуктів.

Із тим, що боротьба з нелегальним ринком пального полягає не лише у виявленні правопорушень та «сірих» схем, а й в усуненні причин, що сприяють їх виникненню, погодилися всі учасники заходу.

Під час прес-брифінгу одним із співавторів — народним депутатом України Олексієм Мовчаном — було проведено презентацію законопроекту щодо забезпечення прозорого контролю за обігом октанопідвищувальних речовин, що використовуються під час виробництва пального.

Очевидний факт. Нелегально виготовлене пальне в переважній більшості не відповідає ні екологічним вимогам, ні технічним регламентам та стандартам щодо октанового числа та детонаційної стійкості, а відтак потребує домішування додаткових присадок. Найбільшу популярність у «сірих» ділків мають метанол та метил-трет-бутиловий ефір, що підвищують октанове число бензину.

Використовуючи законодавчі прогалини, імпортування таких речовин здійснюється в сумішах під виглядом розчинників та розріджувачів за нульовою ставкою. За інформацією Держмитслужби, впродовж 2018—2020 років обсяги ввезення розчинників збільшились удвічі. При цьому, за інформацією ДПС, майже 80 відсотків із імпортованих у 2020 році розчинників увезено суб’єктами господарювання, які є платниками акцизного податку та здійснюють операції з пальним.

Річні втрати українського бюджету внаслідок ухиляння від сплати акцизного податку при ввезенні розчинників становлять майже 1,6 мільярда гривень, а подальші оборудки з необлікованим пальним призводять до втрати надходжень з акцизного податку та ПДВ на суму приблизно три мільярди гривень.

Отож цілком очевидно, що неякісне пальне не тільки шкодить автомобілям українців, несе загрозу екології та здоров’ю співгромадян, а й обертається мільярдними втратами для економіки країни.

Учасники заходу — президент Української енергетичної Асоціації Максим Малашкін та директор з комерційних питань АТ «Укргазвидобування» Групи «Нафтогаз» Сергій Федоренко — не тільки активно обговорили законопроект, висловили свої зауваження, а й схвально відгукнулись про очікувані результати від його реалізації для бізнесу та держави.

Вл. інф.