Як розповідають очевидці, дві дівчинки і сім хлопчиків, найстаршому з яких 16 років, а найменшому — три роки, чекали на вулиці, щоб до них вийшов хто-небудь із співробітників.

У Службі у справах дітей міськради заявили, що родині довелося перебратися із Кривого Рогу в селище Широке. Опинившись у безвихідній ситуації, жінка прийняла важке рішення.

Дітей тимчасово влаштували в Центр соціально-психологічної реабілітації.

А з приводу матері вирішують, чи позбавляти її батьківських прав. З’ясувалося, що вона покидала дітей і раніше. Малюків уже забирали в Центр реабілітації. Згодом мати виправилася і їй віддали дітей.

«У зв’язку з тим, що в мене немає можливості годувати і я на даний момент не можу оформити якісь виплати — малозабезпечені або аліменти, і я не можу забезпечити умов їх проживання, я їх відвезла в міськвиконком і залишила біля входу. Не хочу більше мучити їх голодом. Я знаю, що держава їх прогодує, тим паче там сім пацанів ростуть — вони захищатимуть Україну», — розповіла жінка журналістам.

У ситуацію втрутилася Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова (на знімку) в рамках здійснення парламентського контролю над дотриманням прав дитини.

«З метою оформлення виплат, передбачених законодавством для багатодітних сімей, вона звернулася до служби у справах дітей Широківської селищної територіальної громади. Однак через те, що не змогла надати довідку про заробітну плату чоловіка, з яким жінка офіційно не розлучилася, виплати їй не оформили», — підкреслила Людмила
Денісова.

Вона підтвердила, що в проханні матері тимчасово влаштувати дітей до притулку, їй було відмовлено через відсутність місць. Їй запропонували написати відмову від дітей, адже тільки тоді вони можуть бути влаштовані в заклад.

«Такі дії посадових осіб територіальної громади свідчать про бездіяльність», — заявила Уповноважений.

Людмила Денісова вимагає від виконувача обов’язків Криворізького міського голови та голови Широківської селищної громади з’ясувати ситуацію і вжити заходів, спрямованих за захист прав та інтересів дітей, надання відповідної допомоги й підтримки багатодітній родині, яка опинилася у складних життєвих обставинах.

Дніпропетровська область.