З цієї нагоди понад півсотні вітчизняних громадських організацій об’єдналися в коаліцію «За Стамбульську конвенцію» із закликом до Президента Володимира Зеленського та Верховної Ради ратифікувати цей міжнародний документ.

Серед організацій коаліції, зокрема, «Ла Страда Україна», Amnesty International Ukraine, ZMINA. Центр прав людини, «Український жіночий фонд», «Рівні можливості» та інші. Активісти повторно зареєстрували петицію до Президента України з проханням подати законопроект про ратифікацію до парламенту.

Стамбульська конвенція проти насильства покликана захищати жінок, а також інших жертв домашнього насильства — чоловіків, дітей, зокрема тих, які стають свідками, та людей похилого віку. Вона гарантуватиме постраждалим доступ до медичного забезпечення, психологічної та юридичної підтримки, вдосталь безпечних місць (притулків) та право на компенсації й справедливе розслідування.

Для України це вкрай актуальна проблема, адже, за даними Національної соціальної служби, за дев’ять місяців 2021 року зафіксовано 205 608 звернень щодо домашнього насильства.

Конвенція передбачає не лише інструменти захисту постраждалих, а й зобов’язує держави забезпечувати надання всебічної допомоги для них. У Верховній Раді вже створено міжфракційне об’єднання «За ратифікацію Стамбульської конвенції», і свідомі депутати готові підтримати цей документ. «Цей документ — «золотий стандарт» у питанні протидії насильству, — пояснює народний депутат, голова МФО «За ратифікацію Стамбульської конвенції» Олександр Мережко. — Стамбульська конвенція посідає другу сходинку в правовому європейському полі після Європейської конвенції з прав людини й створює міжнародні зобов’язання для держав. Україна вже частково імплементувала у своє законодавство її положення, але цього недостатньо».