Днями лікарка із ПАР Анжеліка Кутзі заявила, що 18 листопада виявила в сімох пацієнтів симптоми, відмінні від домінантного нині варіанта коронавірусу «Дельта», і назвала їх «досить легкими». Вона зазначила, що штам «Омікрон» можна лікувати дома, без госпіталізації.

За описом Кутзі, в пацієнтів із виявленим новим штамом симптомами є втома, головний біль і ломота в тілі. Також у хворих не зникає нюх чи смак і не знижується рівень кисню у крові. Лікарка повідомила: її досвід засвідчує, що цей варіант вражає людей віком до 40 років. Серед інфікованих — майже половина не була вакцинована.

З такою позицією згоден і директор Національного інституту здоров’я США Френсіс Коллінз. Він підкреслив, що поки немає даних, які б свідчили, що новий варіант викликає більш серйозне захворювання, ніж попередні варіанти COVID-19, інформує «Українська правда».

Однак інформація про новий штам, що походить з ПАР, викликала бурхливу реакцію у світі. Вчора ситуацію з розповсюдженням «Омікрона» розглядали під час екстреної зустрічі міністри охорони здоров’я країн «Великої сімки». Напередодні, як уже повідомляв «Голос України», кілька європейських країн, а також Канада та США припинили повітряне сполучення з Південною Африкою. ПАР засудила це рішення. Солідарна з нею і Всесвітня організація охорони здоров’я, яка не рекомендує країнам вводити заборони на польоти для південноафриканських країн. Регіональний директор ВООЗ з питань Африки Матшідісо Моеті закликала країни дотримуватися міжнародних норм охорони здоров’я, щоб уникнути обмежень на подорожі.

Тим більше, що заборона навряд чи вплине на проникнення нового штаму. Випадки захворювання на «Омікрон» вже були виявлені в континентальній Європі та Британії, при цьому Нідерланди повідомили про щонайменше 13 випадків зараження у пасажирів, які прибули літаком із ПАР.

У зв’язку із поширенням нового штаму коронавірусу «Омікрон» Міністерство закордонних справ рекомендує громадянам України наразі утриматися від поїздок до Південної Африки, Ботсвани, Есватіні, Лесото, Мозамбіку, Намібії та Зімбабве. «Українці, які наразі перебувають на території зазначених країн, мають чітко дотримуватися протиепідемічних вимог, невідкладно звертатися до місцевих медичних закладів у разі появи симптомів захворювання, бути готовими до додаткових карантинних обмежень після прибуття до України. Рекомендуємо також стежити за повідомленнями авіаперевізників у зв’язку із можливими змінами рейсів і запровадженнями додаткових протиепідемічних заходів», — наголосили в зовнішньополітичному відомстві, додавши, що Посольство України в Південно-Африканській Республіці відкрило цілодобову «гарячу лінію» для надання консульської допомоги: +27 681 987 112.

ВООЗ заявила, що нарощуватиме підтримку стосовно виявлення нового штаму в Африці, а також щодо того, аби забезпечити необхідну наявність тестів для виявлення «Омікрона», і готова надати для цього додаткову допомогу.

Вл. інф.