До того ж і серед дітей, і серед дорослих. І не дивно, адже для тамтешньої громади це справді важлива подія. Бо хтось отримав змогу безплатно навчатися. А хтось — ділитися своїми знаннями з іншими. Та головне — всі разом тут можуть відчути себе членами тієї великої і турботливої родини, що зветься громада.

Теофіполь став двадцятим містом країни, де запрацював такий центр. Водночас він другий, що відкрився на Хмельниччині. І цьому допомогла активна співпраця з Теофіпольською селищною радою та Агенцією регіонального розвитку.

Хоча мережа центрів започатковувалась як місце, де діти, підлітки та дорослі зможуть безплатно вивчати англійську мову, в Теофіполі переконані, що цей заклад стане простором, який впливатиме на розвиток громади загалом. Адже команда центру та місцева влада поставили перед собою мету — виявити найактуальніші освітні та культурні проблеми громади і спільно знайти найефективніші шляхи їх розв’язання. Двері Гончаренко центру відкриті для всіх, хто готовий долучитись до цього.

Буквально з перших днів у закладі успішно стартували курси англійської мови. Обмежень у віці немає — на заняття приходять дошкільнята і школярі. «Підтягнути» мову тут може і молодь, і ті, хто вже давно закінчив навчальні заклади.

Для слухачів підібрано альтернативні програми викладання англійської. В їхньому розпорядженні сучасна серія підручників та інтерактивна онлайн-платформа-тренажер, яка містить понад п’ять тисяч інтерактивних завдань.

А головне — завжди поруч кваліфіковані викладачі іноземної мови. Вони організовують процес навчання так, щоб він проходив легко і приємно. Для дітей продумана цікава ігрова форма із застосуванням медіадодатків, презентацій, флешкарт. Усі слухачі можуть використовувати відео, аудіо, онлайн-тренажери, набори для творчості тощо.

У громаді переконані: культурний простір Гончаренко центру повинен стати не тільки місцем навчання, а й центром культурного і духовного життя Теофіполя, який об’єднає різні громадські організації, владу, а головне — всіх мешканців громади.

Перші кроки на цьому шляху вже зроблено. З ініціативи Агенції регіонального розвитку за партнерства центру та підтримки селищної ради і жителів громади була проведена благодійна акція, коли всі охочі мали змогу стати таємним другом для наших захисників на сході і потішити їх приємними сюрпризами. Усі разом зібрали кошти, продукти та речі, які надіслали на передову нашим героям.

Заклад став і місцем зустрічей Центру молодіжних ініціатив. Підлітки та молоді люди разом з експертом-консультантом уже спробували створити свою стратегію розвитку громади.

Важливо, що культурний простір збирає всіх без обмежень віку, освіти, соціального статусу чи професій. Скажімо, для молодих людей та педагогів організовано тренінги у психолога. Вихованці дитсадка можуть зайнятись пізнавально-розвиваючими вправами. А для тих, хто хоче бути обізнаним у правилах економіки та фінансів, стартував курс «Фінансова грамотність», на якому навчатимуть, як розрахувати сімейний бюджет, власні видатки і витрати, не стати жертвою крадіжок, махінацій, дізнатись тонкощі розрахунку пенсії та трудового стажу. Своїми знаннями ділитимуться фахівці з багаторічним стажем, зокрема і працівники відділу надання адміністративних послуг Теофіпольської селищної ради.

У центрі можна і навчатись, і працювати, і відпочивати — одно слово, тут роблять усе, щоб для кожного знайшлось місце і цікаве заняття.

Хмельницька область.