Увечері 5 грудня на головному Євромайдані країни життя вирує за вже встановленим розкладом. Волонтери розносять їжу і гарячі напої, підприємці і прості кияни підносять нові запаси продуктів та теплих речей, варта пильнує «кордони революції», вільні хлопці-активісти гріються футболом, зі сцени лунають промови і пісні, багатотисячне зібрання людей невтомно скандує відповіді на гасла. Чекають на лідерів «триголової» опозиції, які мають оголосити конкретний план дій, бо обіцянки «всіх відправити у відставку й оголосити дострокові президентські та парламентські вибори», хоч і тішать серця протестувальників, але поки що не стикаються з реальністю. Депутатам від опозиції навіть не вдається витягнути з міліцейських рук затриманих активістів. Мало шансів на успіх і в тих, хто з великим задоволенням ставить свій підпис під вимогою до Президента піти у відставку. Бажаючих дуже багато: черга, як у радянські часи за тим, що «викинули на прилавок», але це, швидше, символічна демонстрація незгоди з політикою влади, ніж дієвий механізм.  

Лідери з’являються і переходять у наступ на опонентів, котрі намагаються посіяти зневіру серед людей заявами про відсутність плану дій. Вони є і, «як ніколи, реалістичні»: вимога №1 — відставка Віктора Януковича залишається, в першочерговій нумерації також — «прощавай» уряду, розпуск «Беркута», пікетування органів влади і «Межигір’я». На 8 грудня знову скликається Народне віче, серед вимог: покарання винних у побитті мирних громадян, кримінальна справа проти глави МВС В. Захарченка, відставка уряду Азарова, звільнення політв’язнів та дострокові вибори. Риторика залишилась незмінною, спосіб виконання — переважно умовний. 

Тим часом до опозиції «в опозицію» стала культурна еліта нації: під петицією «Завдання 5/12» підписалося вже понад півтори тисячі людей. «Ми дорослі, прагматичні люди... наша мета — одержати не голову Януковича, а нову країну... Ми добре розуміємо, що силовий розвиток подій на руку одній стороні — Кремлю... Ми повністю підтримуємо ваші вимоги про відставку уряду Азарова та покарання всіх без винятку винних у застосуванні насильства до мирних демонстрантів. Але цього плану замало...». Підписанти навантажують опозицію додатковим завданням: добитися у правовому полі відновлення Конституційної реформи 2004 року, підписання Угоди про асоціацію з ЄС, ухвалення нового закону про вибори та закону про люстрацію судових, правоохоронних та силових структур. Для успішного виконання цих домашніх завдань важливіше знаходити порозуміння з позафракційними депутатами та «слабкою ланкою» в середовищі опонентів.

...Уночі охорона Євромайдану затримала двох підозрілих чоловіків з пістолетами і передала їх міліції. Правоохоронці стверджують, що «грізна зброя» була іграшковою, і відпустила «діток» на волю. Також неподалік Майдану Незалежності з’явився анонсований обома сторонами труп. Вартові побачили в калюжі крові літнього чоловіка і викликали карету швидкої допомоги. Медики констатували смерть. Згідно з результатами судмедекспертизи, чоловік помер не з «політичних міркувань», а через туберкульоз легень, який спричинив внутрішню кровотечу.

У підземному переході під Майданом Незалежності євромайданівці танцюють українські народні фольклорні танці.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Ікона в КМДА, біля якої кожен бажаючий може поставити свічку.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Фрагмент бруківки. Таким камінням кидали у спецпризначенців.

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.