Подякувавши виконувачу впродовж останніх півроку обов’язків очільника громадської організації Володимиру Крижанівському, делегати зборів одноголосно довірили цей пост народному депутату дев’ятого скликання Сергію Таруті (на знімку другий праворуч). Віце-президентами на перехідний рік обрано депутатів першого скликання Олександра Барабаша та Володимира Крижанівського, а також депутата сьомого-восьмого скликань Валерія Карпунцова. Значно оновлено склад правління, до якого, зокрема, обрано трьох депутатів нинішнього скликання Андрія Ніколаєнка («Батьківщина»), Андрія Осадчука («Голос») і Павла Фролова («Слуга народу»).

Обраний президент повідомив присутнім, що передбачається здійснити кардинальні зміни в роботі цього органу. Пропонується, зокрема, створити в складі асоціації три підрозділи: Раду старійшин, або за іншою назвою Раду скликань, Раду комітетів та Раду регіонів. У першу з них ввійдуть представники від кожного з попередніх восьми скликань, а також уповноважені представники кожної з фракцій та груп нинішнього парламенту. Вони щосесійно в співпраці з головою ради підбиватимуть підсумки взаємодії парламенту та асоціації і накреслюватимуть подальші шляхи поліпшення співробітництва народних обранців минулих скликань та діючого парламенту.

Рада комітетів включатиме в себе радників у всіх парламентських комітетах із парламентаріїв попередніх скликань. Такі радники координуватимуть функцію асоціації, спрямовану на допомогу цим органам Верховної Ради в напрацюванні законопроектів, обговоренні їх громадськістю та у виконанні парламентського контролю.

Рада регіонів матиме своїх повноважних представників на всіх територіях країни, а в майбутньому і в Криму та Севастополі, які налагоджуватимуть зв’язок між суспільством і депутатським корпусом на місцях, що буде особливо важливо в умовах після перших виборів за відчутно оновленою системою парламентських виборів.

Зборами прийнято резолюцію, за якою президенту та правлінню запропоновано до 1 січня 2022 року підготувати та підписати з керівництвом Верховної Ради меморандум про співпрацю парламенту країни та асоціації.

Передбачається ще багато новацій у роботі цього депутатського об’єднання. Серед них запропоновано відновити сайт асоціації, прийняти участь у підготовці актів Верховної Ради щодо вшанування історичної участі фундаторів відновлення державності — народних обранців першого та другого скликань парламенту, створити бібліотеку спогадів та інших видань депутатів усіх скликань, підготувати та запропонувати нинішньому парламенту проект змін до статті 20 Закону «Про статус народного депутата України» стосовно гарантій їхніх трудових прав.

Правління асоціації.

Фото надано асоціацією.