До складу ради з питань внутрішньо переміщених осіб в Мар’їнці ввійшли місцеві жителі та внутрішньо переміщені особи, серед яких є представники відділів цивільно-військової адміністрації, бюджетних установ та місцевих громадських організацій.

Очікується, що рада стане платформою для реалізації громадянських та політичних прав ВПО, зокрема конституційного права на участь в управлінні державними справами на території громади. Рада, зокрема, допомагатиме розв’язувати проблемні питання, пов’язані із захистом ВПО, сприятиме інтеграції ВПО на території громади.

«Захист прав ВПО безпосередньо пов’язаний з їх представництвом на рівні управління громадою. Для визначення дій, які б забезпечували інтеграцію внутрішньо переміщених осіб у приймаючі громади, потрібна підтримка місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у створенні консультативних механізмів. Важливим є залучення ВПО до процесу прийняття рішень, зокрема, щодо ключових питань захисту власних прав та свобод, задля досягнення соціальної згуртованості в українському суспільстві», — зазначила регіональна координаторка в Донецькій області БО БФ «Стабілізейшн Суппорт Сервісез» Оксана Савицька.

Оксана Савицька нагадала, що консультативно-дорадчий орган є дієвим інструментом, який виступає посередником між громадою та органами влади, робить голоси жителів громади помітними, а діяльність влади більш ефективною та цільовою.

Усі, хто бажає долучитися до діяльності Ради, можуть надавати експертні консультації, бути волонтерами.

Публікується за сприяння Норвезької ради у справах біженців (NRC) та БО «БФ «ССС».

Фото з відкритих джерел.