Відповідний законопроект «Про державну підтримку сільського господарства України» (№ 5297) щодо стимулювання виробництва молока вже зареєстровано у Верховній Раді.

Основна мета проекту — збереження поголів’я і виробництва якісної молочної продукції шляхом введення дотації на тонну молока. «Попит на молоко в Україні є, але власне виробництво не здатне задовольнити потреби громадян. І це потрібно негайно виправляти, — наголошує член Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Сергій Лабазюк. — У нашому проекті передбачено виділення окремого виду дотації з державного бюджету для покращення якості молока. Таку підтримку зможуть отримувати і кооперативи, і звичайні українські фермери». На своїй сторінці в Фейсбуці парламентарій повідомив, що документ підписали 46 народних депутатів майже з усіх політичних партій. Він подякував за підтримку і висловив сподівання на швидке ухвалення в парламенті.

Законопроектом передбачається, що для отримання державної підтримки виробник має: відповідати стандартам експортного молока — кількість мікроорганізмів не повинна перевищувати 100 тис. КУО/мл; мати певну кількість поголів’я — одноосібники від двох голів, кооперативи — від 30 голів, підприємства — від 50 голів; бути зареєстрованим у Державному аграрному реєстрі, адже державна допомога видаватиметься напряму фермерам, без посередників.

Народні депутати від групи «За майбутнє» закликають колег підтримати запропонований законопроект у 2022 році, адже це важливо для аграрної країни. Передбачений у ньому механізм дасть можливість покращити ситуацію на ринку виробництва українського молока та якість продукції, а також збільшить нашу конкурентоспроможність на світовому ринку, переконані вони.

Вл. інф.