Верховна Рада України постановляє:

І. Постанову Верховної Ради України «Про встановлення іменних стипендій Верховної Ради України студентам вищих навчальних закладів» від 5 червня 1996 року № 226/96-ВР (Відомості Верховної Ради України, 1996 р., № 32, ст. 154; 2010 р., № 30, ст. 403; 2017 р., № 18, ст. 228; 2019 р., № 2, ст. 18) викласти у такій редакції:

«ПОСТАНОВА ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Про встановлення іменних академічних стипендій Верховної Ради України здобувачам фахової передвищої та вищої освіти

З метою морального і матеріального заохочення здобувачів фахової передвищої та вищої освіти Верховна Рада України постановляє:

1. Заснувати для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, які виявили особливі успіхи в навчанні, дослідницькій та науковій роботі, 500 іменних академічних стипендій Верховної Ради України (далі — стипендії), у тому числі:

175 стипендій — здобувачам фахової передвищої освіти;

325 стипендій — здобувачам вищої освіти.

2. Установити такі розміри стипендій:

для студентів закладів фахової передвищої освіти, які здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень «молодший спеціаліст», освітньо-професійний ступінь «фаховий молодший бакалавр», освітні ступені «молодший бакалавр» та «бакалавр», — 3320 гривень на місяць;

для студентів закладів вищої освіти, наукових установ, які здобувають освітні ступені «молодший бакалавр», «бакалавр» або «магістр», — 4400 гривень на місяць.

3. Установити, що стипендії призначаються згідно з наказами керівників центральних органів виконавчої влади, в межах квот, встановлених Міністерством освіти і науки України для закладів фахової передвищої та вищої освіти, щорічно з 1 вересня на один навчальний рік за результатами літнього семестрового контролю попереднього навчального року і виплачуються за рахунок коштів, передбачених у загальному фонді державного бюджету для виплати академічних стипендій.

4. Кабінету Міністрів України:

1) щорічно під час підготовки проекту закону про Державний бюджет України передбачати кошти загального фонду державного бюджету за відповідними бюджетними програмами, необхідні для виплати стипендій;

2) забезпечити:

встановлення Міністерством освіти і науки України квот центральним органам виконавчої влади, до сфери управління яких належать заклади фахової передвищої та вищої освіти, виходячи з кількості стипендій, встановлених пунктом 1 цієї Постанови. В межах квоти, встановленої для Міністерства освіти і науки України, стипендії призначаються здобувачам вищої освіти, які навчаються у наукових установах та закладах вищої освіти приватної форми власності;

розроблення та затвердження Міністерством освіти і науки України за погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Порядку призначення іменних академічних стипендій Верховної Ради України».

ІІ. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття і вводиться в дію з 1 січня 2022 року.

Голова Верховної Ради України Р. СТЕФАНЧУК.

м. Київ, 17 грудня 2021 року.
№ 1987-ІХ.