За результатами наради уряду доручено розробити механізми підтримки вітчизняних виробників продуктів харчування соціального призначення, зокрема хліба соціальних сортів.

«За останній рік ціна на газ в Європі зросла у понад п’ять разів. Відповідно, ціни на блакитне паливо зросли і в Україні. У цих умовах виробники хліба розглядають питання про підвищення цін, тому держава має захистити як українських хлібопекарів та виробників соціальних продуктів харчування, так і споживачів», — зазначив під час брифінгу за підсумками наради Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, повідомивши, що найближчим часом уряд вийде з відповідними пропозиціями.

Кабінет Міністрів, зокрема, розглядає можливість надання виробникам соціальних продуктів та соціального хліба прямих дотацій, а також обмеження націнки для таких продуктів, що дасть змогу стримати зростання цін. «Нині проводяться відповідні консультації із представниками бізнесу для розрахунку потреб та рівня необхідної підтримки з боку держави», — сказав Д. Шмигаль.

Заступник керівника Офісу Президента Ростислав Шурма зазначив, що хоча надзвичайно високі ціни на газ в Європі впливають на економіку України, влада не допустить «ефекту доміно» в окремих її секторах. За його словами, нині також ведуться перемовини з українськими приватними та державними газовидобувними компаніями і найближчим часом буде знайдено компромісне рішення, яке дасть можливість обмежити вплив аномальних цін на газ на важливі сектори вітчизняної економіки. «Ми чітко відчуваємо, як впливає ситуація на енергетичних ринках на кожну галузь економіки, та не стоятимемо осторонь. Ми знайдемо рішення, яке дасть змогу зберегти всі кластери економіки й видобуток газу в Україні», — зазначив Р. Шурма.

Чи допоможуть ці заходи хоча б трохи стримати зростання цін на продукти? Адже впродовж 2021 року їх вартість і так значно зросла, зокрема, цукор, соняшникова олія подорожчали майже на 90 відсотків, яйця — на 61 відсоток, а хліб — щонайменше на 17 відсотків.