Розмова відбулася 2 січня і тривала півтори години. Володимир Зеленський привітав активну роль США у врегулюванні ситуації, відзначивши важливість запланованих на січень 2022 року міжнародно-правових заходів, інформує Офіс Президента. Він висловив подяку за підтримку Президентом США принципу «нічого про Україну без України», а також за готовність американської сторони вжити рішучих заходів у разі здійснення Росією агресії проти нашої держави. Сторони обговорили кроки, які робить Україна в межах Мінського та Нормандського форматів, і наголосили на важливості подальших дипломатичних зусиль.

«Сьогодні йдеться про майбутнє не лише України, а і європейської безпеки та світового порядку, заснованого на правилах та демократичних цінностях», — зауважив під час розмови Володимир Зеленський.

Лідери двох держав також обговорили економічні й енергетичні безпекові виклики. Президент України поінформував Джозефа Байдена про поступ економічних реформ у нашій країні та заходи, яких вживають з метою зміцнення стабільності й деолігархізації. Під час розмови вкотре було підтверджено не-
змінну підтримку з боку Сполучених Штатів суверенітету і територіальної цілісності України та її євроінтеграційних прагнень, поінформував ОП.

А тим часом держсекретар США Ентоні Блінкен обговорив з дипломатами країн «Бухарестської дев’ятки» та очільником МЗС Туреччини координацію дій у разі можливої ескалації ситуації в Україні. Як повідомила прес-служба Державного департаменту США, 3 січня під час телефонної розмови держсекретар і міністри закордонних справ Румунії, Болгарії, Чехії, Угорщини, Словаччини, Польщі, Естонії, Латвії та Литви обговорили «дестабілізаційне нарощування військової могутності РФ уздовж українського кордону, а також необхідність єдиної, відкритої та рішучої позиції НАТО для колективної оборони союзників і співпраці з питань, що викликають загальне занепокоєння». У заяві речника Держдепу Неда Прайса зазначено, що Блінкен наголосив на відданості США тісним консультаціям та координації з усіма трансатлантичними союзниками та партнерами щодо досягнення деескалації навколо України «за допомогою стримування, оборони та діалогу».

Йшлося про Україну й під час телефонних переговорів Ентоні Блінкена з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу. Зокрема, сторони обговорили важливість координації дій з огляду на загрозу російської ескалації в Україні, повідомляється у прес-релізі на сайті Держдепу.