Учора у столиці у виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза» відкрився передноворічний книжковий ярмарок «Медвін: Книжкова коляда». Грандіозна кількаденна програма, автограф-сесії зірок вітчизняної літератури, стенди провідних видавництв — такими уже звикли бачити книжкові «медвіни» українці. Та цього разу любителям друкованого слова, можна сказати, не пощастило. Буремні події в країні змусили організаторів переглянути програму. Заплановані та анонсовані цікавинки фестивалю — як-то презентація фільму «Толока» (від режисера стрічки «ТойЩоПройшовКрізьВогонь») та відеоконференції з відомими зарубіжними письменниками — довелося скасувати.

Дуже скоротилася й сама книжкова виставка. Причина — політичні події. Валерія Олексієнко, керівник проекту «Книжкова коляда», не без жалю констатує: майже третина запрошених видавництв від участі у виставці відмовилися. Натомість, буцімто, долучилися до протестних акцій. «Як би там не було, ми спробували зробити все, щоб люди, які прийшли на виставку, змогли знайти для себе книжки. На наше прохання відомі видавці та письменники брати Капранови зробили декілька збірних стендів, де можна купити цікаві книжки різних видавництв», — каже пані Валерія.

На кількох стендах представлено винятково дитячу літературу. Ціни на видання, за словами організаторів, є нижчими за ринкові. Крім того, останній день роботи виставки — 7 грудня — назвали дитячим. З 10-ї ранку на головній сцені ярмарку — виступи дитячого ансамблю, вистава театру ляльок, шоу чудернацьких експериментів. О 13-й годині свої твори малечі читатиме чи не найкращий казкар країни Сашко Лірник.

Паралельно із книжковим ярмарком під одним дахом усі дні працюватиме і виставка «Медвін: Рукоділля. Подарунки до Різдва». У її програмі — численні майстер-класи: від японського мистецтва куміхімі до виготовлення ляльок та миловаріння. «Тут можна не тільки придбати подарунки ручної роботи на свята своїм знайомим та близьким, а й спробувати їх зробити самостійно. Усі, хто прийде, зможуть підгледіти безліч ідей, як створити подарунки чи ж декорувати ялинку та будинок перед святами», — каже Валерія Олексієнко.

Цікаво, що традиційний найкращий подарунок — книжки — в українців нині не в фаворі. Принаймні, як свідчать результати дослідження, проведеного компанією «Делойт», у топ бажаних новорічних презентів цього року вони не потрапили. На відміну від країн Західної Європи, де книги виявилися одним із найбажаніших подарунків і посіли призове третє місце, в українців «друковане слово» не увійшло навіть у першу десятку. Нічого дивного, зважаючи на результати ще одного цьогорічного дослідження: кожен другий українець взагалі не читає книжок. Та кажуть, «у багатих людей — великі бібліотеки, а у бідних — великі телевізори». А у вашій сім’ї що більше?