Через 1 годину 23 хвилини після старту космічний апарат відокремився від другого ступеня носія.

Як повідомили на держпідприємстві «Конструкторське бюро «Південне» ім. М. К. Янгеля», засобами Національного центру управління та випробувань космічних засобів, розташованого поблизу м. Дунаївці, після двох сеансів зв’язку, під час третього витка установлено стійкий зв’язок з космічним апаратом.

Космічний апарат «Січ-2-30» розробило і виготовило ДП «Конструкторське бюро «Південне»    ім. М. К. Янгеля» разом з українськими підприємствами «Хартрон-Аркос ЛТД» (Харків), «НВП «Хартрон-Юком» (Запоріжжя),

«Захист і автоматизація об’єктів НДІРВ» (Харків), КБ «Арсенал» (Київ), Державне науково-дослідне підприємство «Конекс» (Львів), Львівський центр Інституту космічних досліджень НАН України та НКА України, ДП ВО «Київприлад».

Президент України Володимир Зеленський назвав це дуже важливою подією для України. Адже виробництво супутника є повністю вітчизняною технологією.

«Я вважаю, що це початок нової фази космічної програми нашої держави. Завдяки українському супутнику «Січ-2-30» ми отримуватимемо інформацію не тільки від наших партнерів, а й свою власну. Це дуже важливо.

Переконаний, що трансляцію запуску дивилися тисячі українців. Я теж, затаївши подих (на знімку), стежив онлайн, як ракета-носій Falcon 9 компанії SpaceX стартує з мису Канаверал у США з нашим космічним апаратом, як відокремлюється перша ступінь, і не стримував радості, коли стало зрозуміло, що запуск пройшов успішно.

Нинішній успішний запуск став першим за останні десять років виведенням у космос українського супутника», — зазначив Володимир Зеленський.

Головний конструктор — начальник проектно-конструкторського бюро космічних апаратів, систем вимірювань і телекомунікацій КБ «Південне» Костянтин Білоусов упевнений, що «Січ-2-30» забезпечить Україні доступ до інформації, якого вона не мала останні десять років.

За допомогою супутника вагою 180 кг можна отримувати дані про переміщення військової техніки, кораблів, інженерних споруд.

«Ми не запускали наші супутники понад 11 років. І це фактично — нова ера в запуску супутників українського виробництва. Дуже сподіваюся, що це перший з тих восьми супутників, які будуть виготовлені в межах стратегічної програми, яка чекає на затвердження Верховною Радою України», — сказав голова Державного космічного агентства України Володимир Тафтай.

Після запуску супутник «Січ-2-30» буде залучено до участі в програмі Європейського Союзу за спостереженням за Землею Copernicus.

Фото president.gov.ua