Під час урочистостей, присвячених відкриттю нового вантового мосту.

На урочистому заході побував і Президент України Володимир Зеленський.

Запоріжці багато років чекали на відновлення будівництва мостів через Дніпро. Нові мости стали частиною програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» і перетворилися на справжню візитівку цієї масштабної програми.

У грудні 2020 року завершено перший надважливий етап будівництва мостових переходів у Запоріжжі — відкрито частину балкового мосту, який з’єднав Хортицький район, розташований на правому березі Дніпра, з островом Хортиця. А 22 січня було відкрито вантовий міст між островом Хортиця та лівобережною частиною Запоріжжя. Отож нові мостові переходи нарешті з’єднали обидва береги Дніпра.

Відкриваючи міст, Президент України Володимир Зеленський нагадав, що 103 роки тому українці оголосили про створення єдиної України. Попередні покоління українців відновили незалежність нашої держави. Тепер завдання полягає у тому, щоб зберегти незалежність. Зробити це можна лише спільними зусиллями, об’єднавшись, незалежно від політичних поглядів.

«Сьогодні ми у вашому прекрасному місті. Ми перебуваємо у Запоріжжі. Ми бачимо живий доказ того, що разом ми можемо все, разом ми можемо більше. Саме разом будівельники з різних регіонів нашої держави, і не тільки, працюючи на висоті 35 метрів та в режимі 24/7, у плюс 40 та мінус 20, змогли зробити щось дуже важливе для людей, дійсно особливе. Сьогодні ми з’єднуємо Україну не лише словами. Сьогодні ми відкриваємо найвищий міст в Україні», — наголосив Володимир Зеленський.

Президент України зазначив: тепер запоріжці щодня зможуть комфортніше, швидше, зручніше діставатися на роботу, навчання та повертатися додому.

«Наша кінцева мета — повністю завершити будівництво мостових переходів. Верхова частина вантового мосту — тільки початок. Але погодьтеся, дуже непоганий початок. 150 метрів, або хмарочос у 50 поверхів. Це висота його пілона. П’ять футбольних полів — довжина цього прекрасного мосту. Понад шість тисяч тонн, або для порівняння — сто літаків «Мрія». Це вага усієї споруди», — повідомив Володимир Зеленський.

«Для запоріжців дійсно подвійне свято — День Соборності України та відкриття нового мосту. Вважаю, що ми справді можемо називати наш новий міст «Мостом Соборності». Запоріжці зі мною погодяться, що саме завдяки Президенту України Володимиру Зеленському Запоріжжя сьогодні нарешті отримало новий вантовий міст», — наголосив виконувач обов’язків міського голови Запоріжжя, секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв.

Дві тисячі запоріжців також провели на новому мосту символічну акцію «Живий ланцюг». До учасників акції приєднався і Президент України Володимир Зеленський. Також Президент згадав про важливість відзначення Дня Соборності:

«Дорогі українці, кримчани та українці, які живуть на тимчасово окупованих територіях Донеччини і Луганщини! Понад сто років тому був проголошений Акт Злуки, возз’єднались століттями відірвані одна від одної частини єдиної України. Сьогодні Донбас і Крим, на жаль, відірвані від України, але я знаю, що ми будемо разом. Є традиції, які мають повторюватися. У 1990 році на знак єдності і Соборності понад мільйон громадян з різних регіонів України взялися за руки, створивши живий ланцюг».

Після промови Президента мостами провели парад спецтехніки.

Запоріжжя.

Фото прес-служби Запорізької міської ради.