Шеф-кухар Євген Клопотенко спільно з Київською міською радою оголосили відкритий конкурс серед професійних митців на створення та встановлення у столиці інноваційного артоб’єкта, присвяченого нашому маркеру національної ідентичності — борщу. Про це повідомляє Київська міська рада.

«Популяризувати борщ як українську страву можна традиційно через приготування, а можна і шляхом встановлення мистецького об’єкта в публічному просторі міста. Ми шукаємо креативне прочитання української кулінарної традиції на прикладі борщу, тому звертаємося до сучасних митців та запрошуємо представити своє бачення артоб’єкта», — каже ініціатор ідеї Євген Клопотенко.

Тим часом, як зазначив заступник міського голови — секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко, артоб’єкт має бути цікавим, неповторним та інноваційним задля того, щоб привернути увагу ширшого кола туристів та людей, які цікавляться національними особливостями України.

«Ми підтримуємо збереження нематеріальної культурної спадщини українського народу. Пріоритетним напрямом впровадження культурної політики є сприяння актуалізації та популяризації національного надбання. Задля того щоб приваблювати більшу кількість іноземних відвідувачів, ми розвиваємо гастротуризм. Саме тому плануємо встановити сучасний артоб’єкт з метою увічнення української національної страви та створення першого в Україні неповторного публічного простору для відвідування. Артоб’єкт має бути створено з урахуванням інноваційних архітектурних рішень, світових скульптурних тенденцій», — наголосив Володимир Бондаренко.

Запропонований митцями об’єкт може бути скульптурою, скульптурною інсталяцією, світловою інсталяцією, мультимедійною інсталяцією, ленд-артом, звуковою інсталяцією тощо.

До конкурсу запрошуються професійні митці, громадяни України, а подати заявку необхідно до 28 лютого 2022 року.

Артоб’єкт планують виготовити за кошти меценатів.