Вулиці забиті автівками з номерами майже з усіх областей, багато пішоходів, рух містом утруднений, в обідній час ресторани та кафешки переповнені. У Чернівці прибуло понад 30 тисяч біженців, це тільки офіційних, у поліції кажуть, що їх значно більше. В основному це сім'ї з дітьми, деякі з чоловіками, але таких все менше. 

Тих татів, хто привозить родини, запрошують у військомат. Озброєні патрулі перевіряють документи підозрілих перехожих і чоловіків призовного віку на вулицях. Раз– два на добу можуть бути повітряні тривоги, але ударів ворога по місту поки що, на щастя, чернівчани не зазнали. 

На захист Києва та інших міст відправляються мобілізовані буковинці, тут за кілька днів була створена і повністю укомплектована нова військова частина. На захист України відбуває і частина бійців тероборони. Що вражає – у Чернівцях все працює, поміж військових та поліції снують і комунальники. Мешканці безперебійно забезпечені водою, електроенергією, теплом та газом. У магазинах вдосталь продуктів. На заклик керівництва міста переважна більшість суттєво знизила ціни. Ні з хлібом, ні з іншими харчами затримок нема. 

Як це вдається, запитую у міського голови Романа Клічука (на знімку вгорі), який майже цілодобово на роботі. Оперативно збирається і виконком, що вирішує нагальні питання. 

– То як вдається, Романе Васильовичу?

– Всі працюють, як єдина команда, одним фронтом. Всі розуміють, що місто, яке перебуває у тилу, має зробити все для ЗСУ, для Перемоги, для українців, котрі опинилися у зоні боїв, усе можливе. Ми маємо не тільки підкласти плече всій Україні, але й продемонструвати, що життя у державі продовжується, воно стабільне, чітке, розмірене, активне. 
Нам випала місія приймати переселенців, жінок з дітьми, старших людей, це дуже відповідально. І ми зробимо все, щоби у подальшому житті вони згадували про Чернівці виключно з теплом та любов'ю. Вже прийняли понад 30 тисяч біженців, готуємося до нових партій, розраховуємо ще, приблизно, на 10 тисяч. Рукавичка тісна, але зате буковинська душа широка.

– Ви заявили про працевлаштування переселенців попри іншу допомогу, це дуже важливо. 

– Так, важливо, і економічно, і психологічно. Кожен прагне робити свій вклад у загальну Перемогу, тож треба надати людям таку можливість. Вони мають відчувати свою необхідність. Я б сказав, своє місце у строю. Попри війну виготовляти продукцію і наповнювати бюджет, тримати на плаву економіку держави – це другий фронт.

Для жінок, які підуть працювати, ми відновили роботу дитсадків. Буквально у кожній зоні міста вже працюють дитсадки, всього їх 12. За потреби відкриємо ще. Там будуть займатися дітками переселенців і місцевих родин. Це важливо, діти тут не мають відчувати війни, забути про небезпеку та страх, маленькі українці повинні розвиватися. Дякую усім працівникам цієї сфери за розуміння.

Крім того, завершуються канікули, і ми збираємося відновити роботу шкіл. Спочатку онлайн, а десь потім, напевно, у звичному навчальному процесі із залученням дітей переселенців. Зараз це питання на стадії обговорення. Вісті з фронтів доводять, що це реально. 

– Скільки наразі Чернівці вже прийняли біженців?

– Офіційно на Буковину на сьогодні прибуло 33 тисячі. Понад 10 тисяч з них – діти. Але я думаю, що таких людей значно більше. За попереднім підрахунком, тільки у Чернівцях вже 50 тисяч переселенців. Дехто, вірогідно, влаштувався за приватними зв'язками.

Але крім того, ми ще не маємо інформації, скільки з Чернівців людей виїхало. Тому можна говорити у категорії плюс– мінус, бо не знаю, скільки реально виїхало людей з міста. Тому що на сьогоднішній день на кордоні пропускають навіть зі звичайним українським паспортом, там навіть їх у базу даних не заносять. 

– Куди розміщуєте тих, кому не вистачає квартир, готелі теж переповнені?

– Приймемо всіх, люди будуть у теплі і забезпечені найнеобхіднішим. Вже підготували 2 поверхи готелю "Черемош", який не працював, робимо все, щоб він був придатним для проживання.

На крайній випадок є кінотеатри, але поки що не всі школи заповнені. У нас останні дні орієнтовно від 500 до 600 людей живе у школах. Але це ще ми не всі школи залучили. Люди приїжджають і просто використовують школи, щоб переночувати, перекусити та поїхати далі. З'ясовуємо, де можна надати під пристанище спортзали та актові зали, створюємо запас матрасів та постілі, продуктові резерви. 

Для тих, хто щойно заїхав у місто, працює пункт прийому на вулиці Емінеску, 2. Телефон Управління у справах сім'ї та молоді департаменту соціальної політики Чернівецької міської ради – (063) 048 64 05. Вони знаходяться на Героїв Майдану, 44. 

Є пункти, де можна отримати все необхідне: засоби особистої гігієни та побутову хімію, ковдри, подушки, постільну білизну, речі для дітей – суміші, підгузки. А також одяг для дорослих і продукти харчування. 

Контактні телефони Центру обліку та надання консультацій для переселенців – (063) 049 42 18 та (050) 775 77 78.

– На своїй сторінці у Фейсбук ви дуже різко звернулися до тих орендодавців та рієлторів, котрі підняли ціни на квартири, що здаються. 

– Значне підвищення цін від довоєнного рівня розцінюю як мародерство під час загальної біди. Можливо, ще до когось не дійшло, що у нас війна, то хочу попередити, ми вивчаємо ситуацію і будемо різко у неї втручатися. Подібне допускають і деякі готельєри. Хочу звернутися до всіх: майте совість. Ми обов'язково переможемо ворога і обов'язково пригадаємо випадки мародерства та здирництва кожному, хто до такого вдавався. 

Я взяв це питання на особистий контроль. Тому прошу надсилати мені в особисті повідомлення контакти таких власників квартир та готелів. Разом із податковою, поліцією, військоматом та Держпродспоживслужбою почнемо вчити їх людяності. І рекомендую не жартувати з цим. Прізвища найбільш нахабних буду оголошувати публічно. Ми не дозволимо наживатися на чужій біді. 

Знаю, що багато приїжджих прихистили безкоштовно. Деякі беруть дуже символічну плату, за це їм велике дякую. Тому прошу подавати інформацію про зловживання у Чернівцях, Чорнівці та Коровії, де зона моєї відповідальності. 

– Ви щойно вийшли з виконкому, які нагальні питання розглядали?

– Всі невідкладні. Ми збільшили резервний фонд до 100 мільйонів гривень, щоб були кошти, щодо яких ми зможемо вже на виконкомі приймати рішення. Визначити, куди їх витрачати. 

– Крім квартирного мародерства є і випадки завищення цін у торговельних мережах. 

– Перевірка продовольчих магазинів та аптек, на які скаржаться громадяни, проводиться щоденно. Упродовж тижня працівники Держпродспоживслужби перевіряють рівень цін, наявність безготівкового розрахунку та дотримання заборони на продаж горілчаних виробів. Тому прошу громадян, які відслідковують суттєве підвищення цін на продукти та ліки, одразу ж телефонувати мені на гарячу лінію чи у Держпродспоживслужбу. Чітко повідомляйте назву магазину та його адресу, одразу буде реакція. 

– Як справи із засиллям приватного транспорту, який заважає працювати громадському, а також автомобілям спеціальних служб?

– Вчора мав розмову з керівництвом обласного управління Нацполіції. Тож з сьогоднішнього дня вулиці, крім поліцейських патрулів, буде патрулювати і Нацгвардія. Це люди зі зброєю, таких груп налічується 20, за потреби збільшимо до 40. 

Від цього буде спокійніше усім у місті. Але їм поставлене ще й завдання боротися зі стихійними парковками. Нам потрібно прибрати місто, комунальні прибиральні машини та двірники на вулицях – це не просто чистота, це великий психологічний стимул для людей. 

Життя продовжується, і воно буде ще кращим після нашої спільної Перемоги. 

До всіх водіїв чернівецьких і гостей міста велике прохання: дотримуйтеся годин, про які повідомляють комунальники, що збираються наводити порядок, звільняйте вулиці від автівок. Будьмо у цьому солідарними.

Ми хочемо зробити, щоби місто жило нормальним життям. Ми би навіть не хотіли ставити блок– пости, бо вони не потрібні. 

На в'їзді в область є блокпости, навіщо обладнувати їх всередині міста? Але деякі очільники ОТГ понаставляли купу блок– постів на своїх територіях. А для людини, яка намучилася 3 дні і шукає притулку, зупинки на кожному блокпості є додатковим стресом. Це неправильно. 

Чернівчани мають бути гостинними у першу чергу. 

– Для бажаючих ви запустили транзитні автобуси прямо із залізничного вокзалу до румунського кордону, їх вистачає?

– З перших днів цими безкоштовними автобусами вже скористалося багато чернівчан та переселенців з інших міст, які прибували евакуаційними потягами до Чернівців. Оскільки, ми виділяли кількість автобусів по мірі завантаження пасажирами, то станом на зараз курсують вже 3 автобуси. Якщо попит зростатиме – їз число збільшимо. Відправляються автобуси з 8:00 до 19:00.

– Знаю, що Румунія теж створила всі умови для прийому українців, крім того, ще й активно допомагає нам усім потрібним. 

– Буквально днями мав зустріч на кордоні із мером Сучави Іоном Лунгу. Ми отримали від румунської сторони партію гуманітарної допомоги за його сприяння. 

Мер Сучави також розповів про те, як їм вдалося організувати допомогу українським переселенцям, надати всі необхідні умови для проживання: житло, їжу, одяг, трансфери. Це підтверджують і тисячі наших людей за кордоном. Румуни у захопленні від бойового духу та патріотизму українців. Щодня слідкують за нашими новинами і буквально живуть нашою війною. Для багатьох ми стали прикладом відважної боротьби за свою землю. У сусідів велике серце. 

– Хто допомагає крім Румунії? Хто з вами зв'язується з колишніх чернівчан?

– Всі. Всі допомагають. Ось якраз Чехія надала допомоги на 100 тисяч доларів. Декілька фур приїхало з Чехії. Чесно кажучи, я всіх доброчинців навіть не перерахую. Постійно дзвонять міста– побратими, я підписую листи, а далі все це приїжджає вже централізовано на склади. Вже там я не контролюю. Все те, що підписати треба, я підписую за актом прийому– передачі. А дехто просто привозить і залишає, а ми вже розвозимо далі по Україні.

Та насправді 90%, найбільше з того, що ми отримуємо, ми відправляємо на фронт, у ті міста, які найбільше потребують допомоги. 

Недавно отримали генератори для нашого водоканалу. У випадку перебоїв з електроенергією, вони нас дуже виручать, зможемо і далі закачувати воду. Також отримали величезні ємності для запасу води, теж від мера Сучави. 

Отже дуже багато людей допомагає. Зараз і з Латвії на мене вийшли, допомагають молочкою, відправляють досить багато молокопродуктів фурами. Але її, швидше за все, роздаватимемо Чернівцях, бо вона має короткі терміни придатності. Напевно, розвеземо у школи та садочки.

Багато отримуємо і медикаментів з Румунії. Ми давали виключно запити для потреб військових, просили перев'язочні матеріали, кровозупинні, а вони відправили взагалі різні ліки, які найчастіше запитують. Ми завозимо на склад і відсортовуємо кому що потрібно. 

Але знову ж, на 90% працюємо на ті міста, які потребують цього. Плідно взаємодіємо з Вінницею, у них є свої склади, тому нам нема змісту звідси на бусах везти, наприклад, у Харків. Тому логістика така: ми доставляємо фурами у Вінницю, а з Вінниці їм вже ближче розвести, куди необхідно.

– Що для вас зараз є найважчим?

– Чути інформацію про бомбові удари по житлових районах, по школах, дитячих садках, пологових будинках, лікарнях. Читати зведення про кількість вбитих дітей. Цей злочин не має прощення, за все доведеться відповідати. Не можна просто так через власну параною послати військо у чужу мирну державу, відправити свою армію вбивати дітей. Розплата буде неодмінно. 

Ми сильні, і ми це зробимо. Вояки УПА, які кількістю у кілька тисяч билися з російським окупантом до 1954 року, навіть уявити не могли, що через роки того ж окупанта громитиме регулярна українська армія. Що проти агресора підніметься весь народ, незалежно від національності. Що етнічні росіяни в Україні будуть воювати проти злочинної РФ не гірше, ніж найзатятіші українські патріоти під час Другої світової. 

Приближаємо Перемогу кожен на своєму місці. Вона неминуча!