Рада Євросоюзу засудила військову агресію Росії проти України та наголосила, що РФ грубо порушує міжнародне право, принципи Статуту ООН та підриває європейську та глобальну безпеку.

Про це йдеться в заяві за підсумками зустрічі у Версалі глав держав та урядів країн ЄС.

Європа також закликає негайно забезпечити безпеку ядерних об’єктів України за сприянням Міжнародного агентства з атомної енергії.

Інформація щодо Чорнобильської АЕС

Всі об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС», що знаходяться у зоні відчуження, продовжують перебувати під контролем військових країни-агресора.

Починаючи з 11:22 09.03.2022 на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» відсутнє електропостачання та, відповідно, відсутній будь-який зв'язок із персоналом ДСП «Чорнобильська АЕС», що безпосередньо знаходиться на майданчику. Регулюючий контроль за станом ядерної та радіаційної безпеки на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» та на території зони відчуження, а також контроль ядерних матеріалів на підприємстві неможливий.

Робота Автоматизованої системи радіаційного контролю зони відчуження досі не відновлена.

Реальна ситуація на майданчику наразі не відома.

За інформацією керівництва ДСП «Чорнобильська АЕС», що наразі знаходиться у м. Славутич, майданчик АЕС вдалось забезпечити додатковим запасом дизельного палива для дизельних електростанцій, що забезпечують аварійне електроживлення сховищ відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-1 та СВЯП-2), а також Нового безпечного конфайменту над об’єктом «Укриття». Тривають спроби відновити зовнішнє електропостачання майданчика.

Про ЯПУ «Джерело нейтронів»

Як повідомляло Держатомрегулювання  ввечері 10.03.2022 в черговий раз країна-агресор здійснила бомбардування дослідницької ядерної установки - ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів» (далі - ЯПУ «Джерело нейтронів»), яка розташована на майданчику Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» (м. Харків).

За уточненою інформацією будівельні конструкції ЯПУ «Джерело нейтронів» зазнали незначних пошкоджень. Електропостачання систем/елементів, важливих для безпеки, відновлено.

Ушкоджень, які б впливали на стан ядерної та радіаційної безпеки не виявлено. Радіаційна обстановка на майданчику в межах норми.

Персоналом експлуатуючої організації продовжуються роботи з усунення наслідків бомбардування.

Звертаємо увагу, що ЯПУ «Джерело нейтронів», як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження її бомбардування може призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій.

Нагадаємо, що з 24.02.2022 ЯПУ «Джерело нейтронів» переведене в глибокий підкритичний стан.

Інформація щодо Запорізької АЕС

Запорізька АЕС та місто Енергодар вже сьому добу поспіль перебувають під контролем російських військових формувань.

Поточний стан енергоблоків без змін: працюють два енергоблоки, два енергоблоки в ремонті, решта – зупинені.

Дві високовольтні лінії 750 кВ (Запорізька та Південно-Донбаська) досі не підключені, ведуться перемовини щодо можливості відновлення пошкоджених високовольтних ліній. Це питання ускладнене активними бойовими діями у місцях пошкоджень ліній.

Оперативний персонал контролює стан енергоблоків та забезпечує їх безпечну експлуатацію згідно вимог експлуатаційної документації. Відбувається постійна ротація як оперативного, так і денного персоналу.

Продовжуються обходи персоналом майданчика ЗАЕС та прилеглих територій з метою виявлення та знешкодження небезпечних предметів, що з’явилися у результаті обстрілу та захоплення російськими військами Запорізької АЕС.

Наголошуємо, що будь-які вибухонебезпечні предмети на АЕС несуть пряму загрозу безпеці не лише персоналу, а й АЕС в цілому!

Автоматизована система радіаційного контролю АЕС та автоматизована система контролю радіаційного стану в санітарно-захисній зоні та зоні спостереження працюють у штатному режимі, змін радіаційного стану на майданчику АЕС, в зоні спостереження та санітарно-захисній зоні не зафіксовано. Офіційна інтернет сторінка Запорізької АЕС досі не працює.

Незалежний регулюючий нагляд за ядерною та радіаційною безпекою безпосередньо на майданчику ЗАЕС наразі не здійснюється через потенційну небезпеку для життя та здоров’я державних інспекторів Держатомрегулювання, а також пошкодження робочих місць інспекторів на майданчику в результатів обстрілу та захоплення Запорізької АЕС окупантом.

Інформація щодо Хмельницької АЕС

З 11 по 12 березня 2022 року на ВП «Хмельницька АЕС» проводиться інспекція Міжнародного агентства з атомної енергії в рамках Угоди між Україною та МАГАТЕ у зв'язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї.

Перевірка відсутності незаявленого ядерного матеріалу та інформації про конструкцію ядерної установки, яка була надана Україною відповідно до Угоди здійснюється інспекторами Агентства за участі інспектора Держатомрегулювання.

Інформація Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування

Інформаційне управління