Погода в Центральній Європі.

Малюнок Віктора ГОЛУБА.

Вранці 8 березня для Сум запрацював гуманітарний коридор під егідою Міжнародного Комітету Червоного Хреста та за сприяння низки іноземних посольств.  Це було  перше від початку широкомасштабного вторгнення російських військ на Україну дотримання домовленостей агресором щодо порятунку мирних мешканців, які потерпають від безперервного нищення путінськими окупантами. Згодом запрацювали «зелені коридори» на Київщині, Харківщині, Сумщині… Але й досі військові РФ тримають в облозі Маріуполь, постійно бомблять і обстрілюють місто (загинуло понад 1,5 тисячі мешканців), не дають евакуювати звідси людей і не пропускають гуманітарну допомогу.

Маріупольці другий тиждень виживають без світла, води, тепла, майже без їжі та медикаментів,  але не здаються. З 10 березня щодня українська влада відправляє у заблоковане місто транспорт для евакуації та колони з гуманітарним вантажем, але російські окупанти зривають усі домовленості щодо надання коридорів.

Офіційні речники Києва кажуть, що таке відбувається за особистою вказівкою путіна.

Згадаємо історію виходу українських військ «зеленим коридором» з Іловайська у 2015-му. Тоді гуманітарний коридор був відкритий за особистим зверненням  президента  РФ.  І, очевидно, за його ж  наказом наші підрозділи, які виходили ним з Іловайського котла,  підступно розстріляли…

На сьогодні стратегічними напрямками російського наступу є Київ та Маріуполь як форпост оборони українського півдня. ЗСУ міцно тримають оборону.  Путінським військам не вдається захопити ці мегаполіси, тому вони вдаються до тактики блокування і облоги. Зараз путін хоче, щоб це місто почало здаватися. Окупанти використали евакуацію мешканців Маріуполя єдиним, визначеним обома сторонами маршрутом для атаки саме в напрямку гуманітарного коридору і прориву у місто.

 Це не перша така дія путінських терористів. Російська сторона неодноразово порушувала домовленості про "зелений коридор" і починала обстріли. Тобто війська РФ використовують гуманітарні коридори задля забезпечення свого просування. Така тактика ігнорування законів конвенційної війни, порушення будь-яких цивілізаційних норм, на жаль, стала вже звичною для Російської Федерації. Вона вже давно займається підміною понять і викривленням реальності. І для цього навіть придумали термін-мем «постправда».

Україна з цим стикається принаймні з 2014 року. Так, чисельні «гуманітарні конвої» зі зброєю та боєприпасами, які направлялися Кремлем  на схід України, Москва представляла світові як порятунок населення Донбасу. Емпатія – доволі сильна річ, і на неї кремлівські технологи робили ставку.

Фахівець з комунікаційно-контентної безпеки Валерій Король вважає: кожен такий «гумконвой» на окуповану територію мав фіксуватися як офіційне вторгнення путінського режиму в Україну. І цю позицію варто доносити до світової громади. Те саме стосується і гуманітарних коридорів. Погоджуючись на відкриття, окупанти часто використовують їх для виконання власних тактичних завдань і що, найстрашніше, – для холоднокровного вбивства мирних людей. Як визнав один із полонених військових російської армії, такий наказ вони отримали від своїх командирів.

На думку аналітика, мирні переговори, двосторонні домовленості, гуманітарний конвой, гуманітарний коридор – ці та інші терміни й поняття, які спрацьовували в минулих протистояннях, путінська воєнщина та кремлівська адміністрація перетворили на елементи тактики та геостратегічної зброї проти демократії.

Війна, яку розв’язав путін проти України ще 2014 року, зруйнувала систему світової безпеки.  Повномасштабна агресія Кремля проти України (насправді – світу) у лютому 2022  року засвідчила новий феномен сучасності – міжнародна спільнота визнає політичний режим нинішньої Росії агресором, готова його ізолювати і чавити економічно, однак примара ядерної війни зупиняє її від фізичної участі у приборканні глобального терориста. Такий шлях аж ніяк не зменшує небезпеку світової війни, лише відтягує її початок.