Вони закликали Європу допомогти підтримувати енергопостачання та припинити купувати російські енергоносії.

Японія стурбована ризиком аварії на ядерних об’єктах, як це було на Фукусімі.

Глава Міжнародного енергетичного агентства каже, що світ стикається з енергетичним шоком, якого не було з початку 1970-х років.

Політичні та бізнес-лідери, які відповідають за енергетичну систему України, закликали західні компанії та уряди допомогти їм підтримувати постачання електроенергії, забезпечити безпеку ядерних об’єктів та посилити тиск на Росію з метою припинення війни.

"Росія руйнує наше життя, нашу землю, нашу інфраструктуру, але вони ніколи не зруйнують нашу внутрішню єдність і свободу", - заявив заступник міністра з питань європейської інтеграції Міненерго Ярослав Демченков на спеціальному круглому столі з енергетичної кризи в Україні, скликаному Всесвітнім економічним форумом.

Звертаючись до десятків керівників енергетичних компаній і галузевих організацій по всьому світу, Демченков сказав, що, незважаючи на більш ніж два тижні війни з моменту вторгнення Росії, Україна в значній мірі змогла підтримувати працездатність своїх енергосистем.

Він закликав на допомогу Західну Європу та решту світу. При цьому він наголосив на ризиках, якщо об’єкти атомної енергетики України будуть атаковані чи виведені з ладу.

"Найбільша загроза, яка може вразити всю Європу, - це ядерна", - сказав Демченков.

"Росія перетнула всі червоні лінії, діє як ядерний терорист. Ми всі боїмося ядерної війни, але зараз у нас вперше в історії велика війна в країні з понад десятком ядерних реакторів і тисячами тонн радіоактивного відпрацьованого палива».

Він додав: «Щодня Європа балансує на межі ядерної катастрофи через дії Росії. Якщо ми не зупинимо її зараз, це буде погіршуватися».

Ядерна загроза

Розповідаючи про країну, яка особливо добре розуміє ризики безпеки атомних електростанцій, Тацуя Теразава, голова Інституту економіки енергетики Японії, порівняв ситуацію в Україні з станцією на Фукусімі, яка зазнала аварії рівно 11 років тому.

«Це [Фукусіма] було викликано цунамі, стихійним лихом. Але дуже прикро, що цього разу ще одна ядерна катастрофа може бути викликана людськими вчинками. Тому це нас дуже хвилює», — сказав він на зустрічі.

Він сказав, що відключення електроенергії на атомній станції та відсутність персоналу для вирішення надзвичайної ситуації становлять серйозну небезпеку.

«Військова атака може в будь-який момент вивести з ладу електропостачання атомної електростанції в Україні, і ми надзвичайно стурбовані».

Заступник міністра Демченков закликав іноземні держави переконати Росію прийняти 30-кілометрові демілітаризовані зони навколо всіх ядерних об'єктів.

«Дій швидко та рішуче. Кожен день затримки збільшує ризик аварії та потенційної ядерної катастрофи», – сказав він.

МЕА попереджає про «великий енергетичний шок»

Підкреслюючи вплив війни на глобальне постачання енергії, голова Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль сказав: «У всьому світі, я вважаю, ми маємо дві основні безпосередні проблеми: як підтримувати глобальну енергетичну безпеку, але в той же час як мінімізувати, якщо не звести нанівець російські енергетичні надходження».

«Справа в тому, шановні колеги, що Росія сьогодні є найбільшим експортером нафти в світі та найбільшим експортером природного газу в світі, і я вважаю, що з цими подіями ми цілком можемо вступити в період великого енергетичного шоку, який можна порівняти з тим, що ми бачили в 1970-х роках».

МЕА оприлюднило план із 10 пунктів щодо зменшення залежності Європи від російського природного газу.

Генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко заявив, що Україні вдається утримувати мету та постачання газу на довоєнному рівні, а запланована інтеграція української електричної мережі з європейською дасть Україні додаткові 15% запасів енергії, які Україна могла б залучити, якщо Росія атакує електростанцію чи розподільчу лінію.

І він додав свій заклик до посилення санкцій проти російського експорту енергоносіїв.

«Російська нафта, російський газ, будь-яка російська продукція повинні бути токсичними і їх аморально купувати», – сказав Тімченко.

Заступник міністра Демченков і керівники українських енергетичних компаній ДТЕК і Нафтогаз оприлюднили власний перелік запитів про допомогу від решти світу, починаючи від негайного ембарго на російську нафту, газ і СПГ, закінчуючи постачанням в Україну запчастин для енергетичної інфраструктури.

Демченков зазначив, що Європа та решта світу зацікавлені в допомозі Україні.

«Війна, яку він розпочав в Україні, для Путіна – це зіткнення цивілізації. Україна – це не мета, Захід – це мета і мішень. Україна – це поле битви, і тут вирішується майбутнє Європи. Майбутнє Європи поставлено на карту », – повідомляється на вебпорталі Всесвітнього економічного форуму