Саме тому міські голови багатьох українських міст і керівники територіальних громад після безрезультатних звернень до лідерів західних держав закликали представників місцевого самоврядування вимагати від своїх країн закриття неба над Україною. «Ви можете бути потужним голосом, який впливає на прийняття рішень керівництвом ваших країн. Вимоги і заяви асоціацій та органів місцевого самоврядування, місцевих депутатів, які представляють політичні партії, можуть вплинути на збереження життів жінок і дітей, як ми допомогли б захистити ваших», – йдеться у зверненні.

«Я розмовляв із мером Нью-Йорка, з мером Бостона. Вони мають своє лобі в Конгресі. І, звичайно, те, що стосується закриття неба – це була б дуже потужна підтримка України», – сказав міський голова Харкова Ігор Терехов, закликавши лідерів західних країн закрити небо та врятувати життя людей.

Із закликом запровадити над Україною безполітну зону також звернулася Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій. «Мільйони цивільних людей різних національностей і віросповідань, які мирно проживали в Україні, стикнулися з гуманітарною катастрофою, спричиненою військовим вторгненням Росії, авіаційними і ракетними обстрілами житлових кварталів, продуктових складів, лікарень, пологових будинків, шкіл та інших об’єктів критичної інфраструктури українських міст», – йдеться у зверненні та наголошується, що тільки в Маріуполі жертвами російської блокади вже стали щонайменше 2187 мирних мешканців, вбитих у результаті постійних обстрілів, у тому числі під час спроб евакуюватися через заздалегідь узгоджені гуманітарні коридори. «Оскільки немає нічого ціннішого за людське життя, Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій повторно закликає світових лідерів, країни-учасниці ОБСЄ, ЄС та НАТО вжити невідкладних заходів для запровадження безполітної зони над територією України або надати українській армії сучасні засоби протиповітряної оборони та літаки-винищувачі, які зможуть захистити мирних мешканців України від регулярних бомбардувань і ракетних ударів російських загарбників», – йдеться у зверненні.

Звернення до держав-членів НАТО та всіх союзників України від громадян України різних етнічних та релігійних ідентичностей, громадян іноземних країн, які мешкають в Україні, із закликом закрити українське небо оприлюднила Державна служба з етнополітики і свободи совісті. «Ворог безсоромно застосовує методи та засоби ведення війни, які заборонені міжнародною Конвенцією ООН «Про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї, які можуть вважатися такими, що завдають надмірних ушкоджень або мають невибіркову дію», – наголошують представники різних національностей, звертаючи увагу, що російські агресори цілеспрямовано обстрілюють мирні житлові масиви, лікарні та пологові будинки, дитячі садки, школи та університети, церкви, мечеті та синагоги.

Однією з держав, яка відгукнулася на заклики України, стала Естонія. У понеділок, 14 березня, естонський парламент ухвалив звернення до парламентів держав-членів ЄС та НАТО, у якому наголошується на необхідності негайного встановлення забороненої для польотів зони над Україною, щоб уникнути масових жертв серед цивільного населення.

Сьогодні західні країни ще мають можливість закрити небо над Україною, бо зволікаючи із цим рішенням, вони повинні розуміти, що ціна незакритого неба – це тисячі убитих російськими ракетами та бомбами мирних громадян. Бо в умовах продовження терористичних атак з боку РФ на мирні міста і села західні країни мають бути готовими прийняти понад 10 мільйонів біженців. Не допустіть такого розвитку подій!