Вранці 3 грудня десятки тисяч прихильників євроінтеграції піднялися до Верховної Ради, вимагаючи відставки уряду. Будинок парламенту під посиленою охороною. Під його стінами оборону тримають тисячі співробітників спецпідрозділів міліції, хоча, як запевняють мітингувальники, нападати на Верховну Раду ніхто з них не збирається: «Це мирний протест. Ми просто прийшли висловити недовіру уряду Миколи Азарова».

Очевидно, в мирності намірів укотре засумнівалися ті, хто наказав «Беркуту» зупинити протестувальників за допомогою кийків. Їх знову застосували проти людей, але зламати ходу не вдалося: європрихильників було надто багато, щоб навіть спецназівці могли їх відтіснити подалі від парламенту.

У Міністерстві внутрішніх справ концентрацію правоохоронців в урядовому кварталі пояснюють наявною в них інформацією про можливі провокації біля будинку Верховною Ради і закликають учасників акції бути пильними і не піддаватися на провокативні пропозиції.

Проявивши за підказкою МВС пильність, журналісти помітили в Маріїнському парку велику кількість молодиків у спортивних костюмах, чий зовнішній вигляд без особливих труднощів ідентифікував їх з таким новітнім видом «спорту», як «набіг тітушок». Однак міліція на них не реагувала навіть тоді, коли «спортсмени» вирішили «виховати» кількох журналістів від «зайвої цікавості». Схоже, вони поділяють з бойовиками «цінності» єдиного «аргументу» — кулака. До речі, олімпійський чемпіон з боксу Олександр Усик порадив «тітушкам» піти розвантажувати вагони, якщо треба грошей, а не бити людей згідно з таксою. «Одержувати гроші за бійки на вулицях — це брудна справа». Сам чемпіон дуже хоче, щоб Україна процвітала, і все зробить для того. Головне, щоб зараз не постраждали люди, які стоять на Євромайдані...

Тим часом уночі саме там, де зібралися «колеги» боксера, небувало швидкими темпами спорудили сцену для альтернативної акції — на підтримку Президента Віктора Януковича. Як запевнив один із промовців, народний депутат-регіонал Юрій Болдирев, «сьогодні ми взяли Маріїнський плацдарм... Ми заявляємо, що починаємо безстрокову акцію в підтримку Президента і нашої партії».

Напередодні облоги парламенту у прес-центрі Комітету національного спротиву, що розмістився на другому поверсі Будинку профспілок, журналісти, особливо закордонні, допитуються у лідерів опозиції про їхні майбутні плани та про те, до яких дій може вдатися влада. «Кожен депутат, який не проголосує за відставку Кабміну, так само нестиме відповідальність за побоїще на Майдані», — розповідає Арсеній Яценюк англійською, а Віталій Кличко німецькою мовою пояснює, що коли тисячі людей залишатимуться на Майдані, то влада більше не зможе застосувати жодних репресивних заходів. «Головне, — каже він, — не піддаватися на жодні провокації».

Цю ж тему лідер «УДАРу» продовжує під час мітингу на Майдані: «Надходить тривожна інформація — влада готує провокації із захопленням адміністративних будівель. Тож я прошу кожного з вас не піддаватися, бо у нас мирна акція», — сказав В. Кличко та закликав представників внутрішніх справ «не бити, а захищати людей».

Заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський повідомляє учасникам Євромайдану, що тільки-но повернувся з Тбілісі, де брав участь у засіданні Парламентської асамблеї ГУАМ. «Грузія підтримує Україну. Люди ходять у жовто-синіх шаликах, автомобілі сигналять, проїжджаючи біля нашого посольства. Всі керівники парламентів зазначили, що підтримують український народ і хочуть, щоб ми йшли тим шляхом, який означили. Крім того, вони одноголосно стверджують: жодного насилля над українським народом!».

А голова Комітету Верховної Ради з питань освіти та науки Лілія Гриневич («Батьківщина») з трибуни Майдану повідомила, що в понеділок відбулося засідання вченої ради Київського національного університету імені Тараса Шевченка, за результатами якої ухвалено рішення про право студентів на участь у мирних протестах. «Пам’ятайте, якщо хтось закликає вас щось штурмувати, ви не повинні підтримувати ці провокації, бо у нас мирний протест. Під вечір Олег Тягнибок з головної трибуни Майдану повідомляє: є інформація про можливий штурм у ніч на вівторок приміщення Київради. «Там кілька тисяч мирних громадян, які скористалися своїм правом перебувати в приміщенні, що належить київській громаді», — сказав він та закликав «Беркут» у жодному разі не повторювати кривавої суботи і неділі. Згодом народний депутат, свободівець Ігор Мірошниченко звернувся до секретаря Київради Галини Гереги із закликом надати офіційний дозвіл активістам Майдану на перебування в будівлі столичної адміністрації, як це вже зробила Федерація профспілок України. Навідавшись до Київради, від керівника групи громадської безпеки, народного депутата Едуарда Леонова ми почули, що колонна зала та інший загальний простір приміщення використовується виключно для обігріву та перепочинку учасників протестів, а в робочі кабінети ніхто не заходить. «Кожен киянин має право розпоряджатися цим майном, а особливо — за умов крайньої потреби, які зараз і настали», — сказав свободівець.

Близько 22-ї години понеділка стало відомо, що іще один пункт обігріву мітингувальники влаштували у Жовтневому палаці. Як повідомив комендант Євромайдану, народний депутат Андрій Парубій, персонал та охорона поставилися до цього з розумінням. Протестувальники, натомість, пообіцяли використовувати приміщення так, щоб не заважати функціонуванню цього культурного комплексу, зокрема, проведенню концертів.

Аби уникнути провокацій у майбутньому, близько 50 дівчат прийшли до «беркутівців», які охороняють адміністрацію Президента, щоб нагадати їм: протест сотень тисяч людей — мирний. «Попри суспільну агресію та недовіру до «беркутівців», ми побачили, що вони досить тепло реагували на нашу ініціативу. Ми їм показали: все, що відбувається на Майдані, — виключно мирний протест», — сказала голова громадської організації Демократичний альянс жінок Наталя Король.

 

Київ, Майдан Незалежності.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Акція прихильників Партії регіонів біля Верховної Ради України.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.