На цьому наголошує міністр енергетики України Герман Галущенко у своїй колонці на Економічній правді «Енергетичний безвіз. Єдиним фронтом з Європою».

«Синхронізація енергосистем України та Європи об’єднує нас на одному з найбільш ключових рівнів – енергетичному. Це означає, що Україна розірвала останній зв’язок з диктаторськими режимами росії та білорусі, який вимушено зберігався з часів СРСР. Наступним – і завершальним – кроком європейської інтеграції України тепер є інтеграція політична. Саме це робить приєднання до ENTSO-E таким важливим для нас», - зазначає Герман Галущенко.

Тепер Україна є частиною великого енергетичного простору.

«Ми становимо спільний енергетичний простір з ЄС, спільний «енергетичний фронт». Якщо виникне аварійна ситуація у нас – ми гарантовано отримаємо електроенергію з Європи. Якщо потрібно буде екстрено «перекрити» європейські потреби – ми зможемо це зробити», - наголошує міністр.

Він зауважує, що в перспективі є можливість збільшити пропускну здатність електромереж між Україною та Європою.

“Є ще низка технологічних ініціатив, які дозволять збільшити пропускну здатність наших енергомереж, фактичну пропускну здатність між ОЕС України та країнами ENTSO-E до 4 і навіть 5 ГВт. Це більше, ніж попередній перетин між ОЕС України та рф, він складав близько 3 ГВт. Синхронізація дозволить значно підвищити надійність роботи нашої енергосистеми, зменшити собівартість виробництва електроенергії за рахунок більш економічного використання генеруючих потужностей. І, отже, підвищить безпеку постачання електричної енергії споживачам”, - підсумовує Герман Галущенко.

Детальніше про синхронну роботу енергосистем України та Європи — у коментарі ТУТ